Nevzdáme se, zní od „okupantů Wall Streetu“

New York – Přes 200 demonstrantů z hnutí Occupy Wall Street pozatýkala newyorská policie. Do protestů se zapojilo několik tisíc lidí. Z potyček si odneslo zranění 7 policistů a 10 demonstrantů. Policie už v úterý vyklidila park v centru města, kde aktivisté stanovali. V protestech proti sociální nespravedlnosti chtějí pokračovat.

Ochromit obchody na newyorské burze se demonstrantům navzdory plánům nepodařilo. Finanční čtvrť ale zažívala horké chvilky. Policie byla na dvouměsíční výročí začátku protestů připravená. „Jsme na Blízkém východě, abychom tam šířili demokracii, děláme to tady a támhle, ale naše vláda demokracii potlačuje. Není to trochu pokrytecké?“ ptá se demonstrant John.

Se soumrakem se k aktivistům přidali odboráři. To už dav čítal několik tisíc lidí. Říkají, že hájí 99 procent Američanů proti jednomu procentu bohatých. Vadí jim miliardy dolarů vydané na záchranu bank, které, jak aktivisté tvrdí, finančníkům pomohly k enormním ziskům. Zatímco obyčejné lidi trápí nezaměstnanost a ekonomické problémy. „Je důležité ukázat, že to není jen pár stovek lidí. Jsou to obyvatelé celého města a celé země, kteří chtějí mít rovné šance. Spravedlnost musí být pro každého, ne jen pro jedno procento,“ zlobí se demonstrantka Alison.

Že má hnutí stále sílu, aktivisté ukázali po celých Spojených státech. Do ulic St. Louis vyšlo přes tisíc lidí. Stovky demonstrantů zablokovaly centrum Los Angeles, policie jich skoro 80 zatkla. Protesty zažily také Washington, Chicago, Dallas a další města.