Německé archeology dohání plynovod, objevy už ale mají

Berlín - Němečtí archeologové pracují na jedněch z největších vykopávek v historii. Podél potrubí vznikajícího plynovodu na severu země mají totiž za úkol prozkoumat tisíc kilometrů dlouhý pás země. Zatím nejcennějším nalezeným kusem je soška ženy, jejíž stáří se odhaduje na 12 tisíc let.

Výpravu hluboko do historie nezbrzdí ani mráz. Potrubí je vědcům v patách. Archeology vede muž s přezdívkou Indiana Jones severního Německa. „Je to s náskokem největší podobný projekt. Pokládané trubky mají v průměru metr čtyřicet,“ řekl Bernd Rasink, vědecký koordinátor z Úřadu pro památkovou péči. 

Archeologie
Zdroj: ČT24

Šířka zkoumaného pásu je až 36 metrů. Jen v Dolním Sasku kočuje po dvousetkilometrovém bagrem odkrytém pruhu na 120 odborníků. Na začátku neměli vědci přehnaná očekávání, už se ale dočkali několika cenných překvapení - takzvaná Venuše z Bierdenu je na první pohled neoslnivá, přesto mimořádná. Soška ženy je stará podle odhadů až 12 tisíc let. Objeveny ale byly i římské hřbitovy, zaniklé vesnice nebo zlatý poklad. „Musíme myslet i na to, abychom nezdržovali stavební práce, a proto se bude pracovat i přes celou zimu,“ prohlásil Rasink. 

Podvodní část sítě je hotová. I tam vědci pilně zdokumentovali vraky lodí ze 14. století po druhou světovou válku. Většina zůstane kvůli chybějícím penězům na dně Baltu. Na suchu mají archeologové před sebou ještě stovky kilometrů a nejméně dvanáct měsíců práce.

Reportáž Evy Pláničkové (zdroj: ČT24)