Monstrproces v Miláně poslal za mříže 110 mafiánů

Milán – Posláním více než stovky lidí do vězení skončil pokus nechvalně proslulé kalábrijské mafie 'Ndrangheta rozšířit svůj vliv také na sever Itálie. Milánský soud v sobotu odsoudil v hromadném procesu celkem 110 podezřelých mafiánů. Nejvyšší trest, tedy 16 let odnětí svobody, si odnesl Alessandro Manno, kterého soudce označil za hlavu místních mafiánských sítí.

Kromě údajného šéfa Alessandra Manna odešli s dlouhými tresty také vysoce postavení mafiáni Cosimo Barranca a Pasquale Zappia. Obžalovaní se postarali v soudní síni o velké pozdvižení, když hlasitě vykřikovali nadávky a vyhrožovali dokonce i svým vlastním advokátům.

Podezřelí mafiáni byli zatčeni při velkém policejním zátahu letos v červnu. Do operace nazvané Minotaurus se tehdy zapojilo 1 300 policistů v okolí severoitalských měst Milán, Turín a Modena. Policie je obvinila mimo jiné ze zločinného spolčování, pašování drog, nelegálního nošení zbraní, lichvy, vydírání a z nelegálního převodu peněz pocházejících z obchodních aktivit. Navíc zajistila majetek ve výši 70 milionů eur.

'Ndrangheta se v posledních desetiletích stala nejmocnější a nejobávanější ze čtyř mafiánských organizací v Itálii, k nimž patří Camorra v oblasti Neapole, Cosa Nostra na Sicílii a Sacra Corona Unita (Posvátná sjednocená koruna) v Apulii. 'Ndrangheta má sice historicky své zázemí v Kalábrii, operuje ale čile i daleko za hranicemi země a v poslední době se snaží svou síť rozšířit i v rámci Itálie.

Od ostatních zločineckých organizací mafiánského typu se 'Ndrangheta liší především svou strukturou. Nezakládá se na pyramidálním členění, ale na horizontálním rozvržení moci. Jednotlivé klany, kterých může být podle odhadů mezi 100 a 150, čítají asi 7 000 členů, mají rozdělené sféry vlivu na jednotlivé části Kalábrie.

'Ndrangheta je založena na krevním poutu. Členy se stávají prakticky pouze rodinní příslušníci z jednotlivých klanů. Oproti organizaci Cosa Nostra, která je tradičně pouze mužskou záležitostí, využívá 'Ndrangheta také ženy. Pracují jako spojky, hlídají kradené zboží, podílejí se na vydírání i lichvě.