Závažnost fukušimské havárie je na úrovni Černobylu

Tokio - Únik radioaktivních částic z poškozených reaktorů v japonské jaderné elektrárně Fukušima 1 je desetinou množství, které bylo v roce 1986 zaznamenáno po explozi jaderné elektrárny v Černobylu. Oznámila to dnes v Tokiu japonská komise pro jadernou bezpečnost. Závažnost fukušimské havárie komise zvýšila z pátého na sedmý stupeň, který dosud patřil jen Černobylu. Japonský premiér však později prohlásil, že se situace na Fukušimě pomalu stabilizuje.

Japonská komise odhadla, že v jisté fázi dosahoval objem radioaktivního jodu 131 unikajícího z fukušimských reaktorů hodnoty 10 000 terabecquerelů za hodinu, a to po dobu několika hodin. To podle mezinárodně platné stupnice fukušimskou havárii zařazuje právě na nejvyšší sedmý stupeň.

Komise neupřesnila, ke kterému konkrétnímu datu se tyto hodnoty vztahují, ale uvedla, že nynější hodnoty se pohybují pod hranicí jednoho terabecquerelu za hodinu.

Závažnost fukušimské havárie je na úrovni Černobylu (zdroj: ČT24)

Dosud experti zkáze čtyř fukušimských reaktorů přisuzovali pátý stupeň, tedy stejný, jaký měla v roce 1979 havárie v americké elektrárně Three Mile Island. Exploze černobylské elektrárny v dubnu 1986 byla dosud považována za nejvážnější nehodu v dějinách světové jaderné energetiky.

„Krok za krokem se reaktory elektrárny blíží stabilní situaci. Úroveň radioaktivního úniku klesá,“ řekl premiér Naoto Kan. Na dotaz týkající se toho, jak se jeho slova slučují s tím, že závažnost fukušimské havárie byla zvýšena z pátého na sedmý stupeň, Kan uvedl: „Přehodnotili jsme úroveň na základě ověřování radioaktivních emisí, které jsou někdy vysoké.“ Prohlásil, že zdraví občanů je pro vládu hlavní prioritou.

Technici společnosti TEPCO, které elektrárna Fukušima 1 patří, dnes objevili u čtvrtého reaktoru malý požár. Příčiny náhlého vzplanutí nebyly zjištěny a oheň byl brzy uhašen, aniž způsobil nějaké škody.

Země se znovu třásla

Dnes ráno a odpoledne místního času postihla Tokio a jeho okolí dvě poměrně silná zemětřesení. Podle japonských seizmologů dosahovalo první zemětřesení síly 6,3 stupně Richterovy stupnice, podle americké geologické služby USGS to bylo 6,6 stupně. Otřesy byly patrné v tokijských výškových budovách, ale žádné škody nezpůsobily.

Ohnisko zemětřesení bylo lokalizováno asi 30 kilometrů pod zemí v provincii Čiba východně od Tokia. Varování před přívalovou vlnou tsunami vydáno nebylo. Otřesy nicméně způsobily problémy v dopravě, protože vlaky tokijského metra se v ranní špičce zastavily. Na krátkou dobu byl přerušen i provoz na největším tokijském letišti Narita.

Odpoledne místního času se země otřásla na severovýchodě v prefektuře Fukušima. Zemětřesení mělo sílu šesti stupňů Richterovy škály. Jeho ohnisko bylo situováno jen deset kilometrů pod zemí. Zaměstnanci elektrárny Fukušima byli preventivně evakuováni. Společnost TEPCO oznámila, že chladící systém reaktorů 1, 2 a 3 pracuje normálně.

Poškozená elektrárna Fukušima 1
Zdroj: ČTK/AP/TEPCO