Mezi NATO a Pákistánem přituhuje. Kdo na koho střílel?

Islámábád - Pákistánská armáda odmítla argumenty NATO, že sobotní útok na hranici s Afghánistánem vyprovokovala palba jejích vojáků na alianční jednotky. Při útocích vrtulníků NATO zemřelo o víkendu 24 pákistánských vojáků. Aliance odůvodnila akci tím, že prý byli ohroženi její vojáci. Deník The Wall Street Journal (WSJ) dnes napsal, že náletu amerických vrtulníků předcházela střelba na afghánské jednotky z pákistánského území.

Vztahy mezi Pákistánem a USA dostaly o víkendu trhlinu. Po útoku aliančních vrtulníků zůstalo 24 mrtvých pákistánských vojáků. NATO tvrdí, že na ně zaútočilo, protože prý pálili na alianční vojáky. Jenže to Islámábád popírá. „Není to pravda. Vymýšlejí si výmluvy. A jestli tady byla nějaká pákistánská střelba, kde jsou jejich ztráty?“ ptá se mluvčí pákistánské armády Athar Abbás. 

Nejmenovaný vysoký představitel pákistánské armády se přidává: "Pákistánské jednotky jako první nestřílely. Reagovaly však v sebeobraně, když vrtulníky a stíhačky NATO začaly s nevyprovokovanou palbou.

Druhá strana má ale jinou verzi. Afghánští představitelé tvrdí, že přivolali síly NATO na pomoc poté, co z pákistánské strany mířila na jejich území palba. Kdo ale střílel, není vůbec jasné. V oblasti působí jak povstalci, tak pákistánská armáda.

Islámábád v reakci na útok nařídil přezkoumání a přehodnocení veškeré spolupráce se Spojenými státy a Severoatlantickou aliancí. Vyzval také USA, aby do 15 dní vyklidily základnu Šamsí v jihozápadní provincii Balúčistán používanou pro útoky amerických bezpilotních letadel proti islámským radikálům. Pákistán také pozastavil dodávky paliva pro alianční letku v Afghánistánu.