V New Yorku rozbili gang, který nutil dívky k práci striptérek

New York - Američtí vyšetřovatelé pozatýkali členy zločineckého gangu, který údajně nutil dívky z východní Evropy a Ruska k práci striptérek. Ty pracovaly v nočních klubech v New Yorku. Za mřížemi skončilo 20 lidí. Jsou obvinění z vydírání, porušení přistěhovaleckých zákonů a sňatkových podvodů.

Federální agenti si pro důkazy přišli za úsvitu například do klubu U Geparda na Times Square v samotném centru New Yorku. Koordinovanou razii zažilo devět dalších pánských podniků. S pouty na rukou skončilo celkem 20 lidí. Mezinárodní gang vytvořil síť od Spojených států přes Itálii až do Ruska.

„Obvinění měli jedno společné. Dívky, kterým pomohli dostat se nelegálně do této země, chtěli proměnit v prostředek pro své osobní obohacení,“ říká státní zástupce Preet Bharara.

Mezi zatčenými figurují jména členů mafiánských rodin Gambinů a Bonannů. Podle vyšetřovatelů slibovali dívkám z Ruska a dalších východoevropských zemí práci servírek. Místo toho ale končily jako striptýzové tanečnice. Obvinění v některých případech dokonce fingovali sňatky, aby ženy získaly americké občanství.

Neuměly jazyk. Nikoho tady neznaly

„Přišly sem a neuměly jazyk. Nikoho tady neznaly a dostaly se do prostředí výhrůžek a zastrašování,“ přibližuje situaci zneužitých dívek Sonia Ossorio, ředitelka organizace na ochranu zneužívaných žen.

Vyšetřovatelé neřekli, kolik dívek bylo do celého nelegálního byznysu zapojeno, ani co s nimi nyní bude. Mluví však o úspěšné akci, která rozmetala dobře organizovaný obchod ovládající striptýzové kluby ve velké části New Yorku.

Vyšetřovatelé pozatýkali členy zločineckého gangu (zdroj: ČT24)