Australská vládní strana je pro vývoz uranu do Indie

Sydney - Australští vládní labouristé schválili zrušení zákazu vývozu uranu do Indie. Země tak budou moct uzavřít dohodu o jaderné energetice. Indie byla dosud z prodeje australského uranu vyloučena kvůli tomu, že není signatářem Smlouvy o nešíření jaderných zbraní. Austrálie má skoro 40 procent světových zásob uranu. Vyváží ho do Japonska, Spojených států nebo do Číny.

Plán na povolení vývozu oznámila premiérka Austrálie Julia Gillardová v listopadu, ale k jeho prosazení potřebovala stranické posvěcení. Toho se jí dostalo v poměru 206 ku 185 hlasům i přes námitky řady spolustraníků, že by Indie před schválením takového kroku měla přistoupit ke Smlouvě o nešíření jaderných zbraní (NPT).

V současnosti disponuje Austrálie zhruba 40 procenty světových zásob uranu, ale její podíl na trhu činí jen 19 procent. Asi 10 000 tun uranu, které ročně ostrovní země exportuje, neprodává na otevřeném trhu. Čtvrtina se vyváží do Japonska, část do USA, Číny, Tchaj-wanu, Jižní Koreje a několika evropských zemí.

Austrálie, která sama jadernou energii nevyužívá, bude podle dřívějšího vyjádření Gillardové ochotná dodávat Indii uran za stejných podmínek jako ostatním zemím a za dodržení standardů Mezinárodní agentury pro atomovou energii (MAAE).

Julia Gillardová
Zdroj: ČT24

Rozhodnutí australské strany by mělo Dillí pomoci dosáhnout ambiciózního cíle výstavby 30 jaderných elektráren v příštích 20 letech. Podle Reuters je ale možné, že konečná obchodní dohoda mezi oběma zeměmi bude podepsána až za několik let.