Šalit si chtěl hladovkou vynutit propuštění

Jeruzalém – Izraelský voják Gilad Šalit chtěl v závěrečné etapě svého zajetí hladovkou přimět své věznitele, aby ho propustili. Uvedl to dnes izraelský deník Jediot Achronot, podle nějž Šalit odmítal potravu do té míry, že riskoval život. Šalit byl propuštěn na svobodu v říjnu po pětiletém zajetí. Podle deníku odmítal Šalit prakticky všechno jídlo a zhubl natolik, že někteří únosci dostali strach, že zemře.

„Je to jeden z důvodů, které přiměly (palestinské radikální hnutí) Hamas k tomu, uzavřít dohodu o výměně palestinských vězňů, na jejímž základě byl pak Šalit propuštěn,“ uvedl deník.

Šalit byl unesen v červnu 2006. Izrael se za jeho propuštění zavázal osvobodit tisícovku palestinských vězňů. První skupina 477 trestanců již je na svobodě, dalších 550 má Jeruzalém propustit do konce roku.

Izraelské bezpečnostní služby podle listu Jediot Achronot před propuštěním získaly informace o předpokládaném místě Šalitova zajetí na severu Gazy. Izraelská armáda prý přichystala plán útoku, nakonec od něj ale upustila, když armádní velitelé dospěli k závěru, že informace jsou mylné. V budově byly ve skutečnosti nastražené výbušniny a Šalita únosci drželi na jiném místě v podzemí. Po celou dobu zajetí ho prý hlídalo jen pět členů Hamasu, aby únosci zajistili co největší utajení. Strážci prý nepocházeli z Gazy a neměli v oblasti rodiny, napsal deník.