V indickém pečovatelském domě hořelo – desítky obětí

Kalkata – Nejméně 89 lidí zemřelo při požáru v pečovatelském domě v Kalkatě na východě Indie. Většina z obětí jsou pacienti. S plameny v šestipodlažní budově bojovalo přes 20 hasičských vozů. Podle úřadů nejspíš začalo hořet v přízemí.

Požár propukl v přízemí, které původně mělo být parkovištěm, ale využívalo se jako skladiště hořlavého materiálu. „Byla tam spousta odpadového materiálu. A také kyslíkové a další tlakové nádoby,“ říká ministr požární ochrany státu Západní Bengálsko Džavíd Chán.

Hustý dým začal stoupat z přízemí nemocnice časně ráno. Uvnitř v tu chvíli bylo 160 pacientů. Budova neměla žádná venkovní protipožární schodiště. Stačit musely plošiny, žebříky a lana. Hustý kouř brzy zaplnil celou budovu. Hasiči se snažili vysvobodit co nejvíce lidí. S pomocí lan a žebříků je dostávali ven rozbitými skleněnými výplněmi ve zdech. 

Na místě zasahovaly dvě desítky hasičských vozů a po několika hodinách se podařilo dostat oheň pod kontrolu. Na místě zemřelo 73 osob, většina obětí se udusila. Další lidé zemřeli po převozu do nemocnice. Záchranáři nyní prohledávají budovu a hledají případné další oběti. 

Nemocnice už přišla o licenci. Policie zahájila trestní stíhání zaměstnanců. Místo toho, aby pacientům pomohli, utekli prý do bezpečí.

V Indii hořel dům s pečovatelskou službou (zdroj: ČT24)