Pákistánský Taliban vede mírové rozhovory s vládou

Péšávar (Pákistán) - Pákistánské hnutí Taliban vede mírové rozhovory s vládou v Islámábádu. Oznámila to agentura Reuters s odvoláním na velení povstalecké skupiny. Tato skutečnost může mít další negativní dopad na vztahy mezi Pákistánem a Spojenými státy.

„Naše rozhovory jdou správným směrem,“ sdělil Maulví Fakír Muhammad, velitel talibanských ozbrojenců na kmenovém území Badžaur a zároveň číslo dvě v celé povstalecké organizaci.

„Pokud budou jednání úspěšná a my bude schopni podepsat v Badžauru mírovou dohodu, pak dohodu podepíše vláda s Talibanem také v dalších oblastech jako Svát, Muhmánd, Orakzaí a Jižní Vazíristán. Badžaur se stane pro ostatní oblasti příkladem,“ prohlásil.

Už koncem září pákistánská vláda vyzvala k jednáním s tamními ozbrojenci. Nicméně zatím se oficiální místa nevyjádřila, jestli rozhovory s povstalci vede.

USA na rozhovory s Talibanem nebudou pohlížet kladně

Spojené státy poskytují Islámábádu miliardové částky na ozbrojené síly i jako injekce do skomírající ekonomiky. Na rozhovory s Talibanem zřejmě nebudou pohlížet kladně, jelikož hnutí mají na seznamu teroristických skupin.

V minulosti rozhovory s povstaleckými ozbrojenci stabilitu zemi nepřinesly a vlastně jen poskytly hnutí čas a prostor ke konsolidaci a následným útokům, respektive k uplatňování striktního výkladu islámu na jím ovládaných územích.

Podle Muhammada vláda propustila 145 vězněných talibů jako gesto dobré vůle a ozbrojenci se v reakci zavázali k příměří. Maulví Fakír Muhammad velí větvi Talibanu v Badžauru v severovýchodní části pásma obývaného Paštuny. Je znám svým blízkým napojením na teroristickou síť Al-Káida. Jeho ozbrojenci se zaměřovali až do roku 2006 na útoky v sousedním Afghánistánu. Tehdy však začaly nálety amerických bezpilotních letounů na kmenová území.

Předpokládá se, že Muhammadova skupina stojí za útoky na pákistánské bezpečnostní síly. Armáda loni v srpnu zahájila v Badžauru ofenzivu a po měsících bojů se jí podařilo vyčistit rozsáhlá území.