Gbagbo skončil v bunkru, Ouattara opět útočí

Abidžan - Jednání o odchodu dosavadního prezidenta Pobřeží slonoviny Laurenta Gbagba, vedená OSN a Francií, selhala. Sdělil to dnes odpoledne francouzský ministr zahraničí Alain Juppé. Podle OSN Gbagbo pokračuje ve vyjednávání. Jednotky mezinárodně uznávaného vítěze voleb Alassaneho Ouattary dnes v Abidžanu opět zaútočily na rezidenci Gbagba, který se po sporných volbách přes mezinárodní tlak a opakované výzvy k odchodu odmítl vzdát úřadu. Jeho tábor útok odsoudil jako „pokus o vraždu“. Francie ujistila, že pokud ji Ouattara požádá o účast na zatčení Gbagba, nehodlá se na něm podílet. Mezinárodní trestní soud hodlá zahájit vyšetřování masakrů na civilním obyvatelstvu.

Jednání o Gbagbově odchodu pokračovala celou noc, ovšem bez výsledku. Po 11 letech vlády nad Pobřežím slonoviny zůstal izolovaný v podzemním krytu prezidentského paláce v Abidžanu. Dopoledne pak vojáci prezidenta Ouattary znovu zaútočili. Mají rozkaz Gbagba zajmout, musí ale zůstat na živu, aby mohl být později postaven před soud. 

Alain Juppé, francouzský ministr zahraničí:

„Ta tvrdohlavost je absurdní. Gbagbo nemá žádnou jinou možnost. Všichni ho opustili. Budeme ve spolupráci s OSN zvyšovat tlak na to, aby přijal realitu. Existuje jediný legitimní prezident, tím je Alassane Ouattara.“

Gbagbo krátce předtím obvinil Francii, někdejšího koloniálního vládce v zemi, že v Pobřeží slonoviny rozpoutala válku. Vláda jeho rivala Ouattary to odmítá. Velvyslanec Pobřeží slonoviny při OSN Youssoufou Bamba říká: „Nevím, proč by s tím měli mít co do činění. Neodvádějme pozornost od toho, že pan Gbagbo je hanbou Afriky. Je to diktátor, který vraždí své vlastní lidi, aby se udržel u moci.“

Evropská unie se dnes rozhodla uvalit dodatečné sankce proti Gbagbově vládě. Jde především o zákaz nákupu obligací a cenných papírů a poskytování půjček.

Žalobce Mezinárodního trestního soudu (ICC) Luis Moreno-Ocampo dnes oznámil, že hodlá zahájit vyšetřování „masakrů spáchaných systematickým způsobem“ v Pobřeží slonoviny. Podle mezinárodních pozorovatelů došlo například u města Duekoue, které v úterý obsadily Ouattarovy síly, k rozsáhlému masakru, při němž zemřelo 330 lidí a další asi tisícovka je pohřešována nebo mrtevá. V současné době provádí ICC předběžné vyšetřování, které má určit, o jaký zločin se jedná (válečný, proti lidskosti či genocidy), poté může zahájit samotné vyšetřování.