Hongkong kvůli ptačí chřipce vybije 17 tisíc kuřat

Hongkong – V Hongkongu byl zvýšen stupeň varování před ptačí chřipkou a uvalil přechodné embargo na dovoz živého ptactva po odhalení mrtvého kuřete pozitivně testovaného na vir H5N1. Úřady stanovily třetí z pěti stupňů varování. Vir se šíří mezi ptactvem, ale imunní vůči němu není ani člověk. Okamžitě má být vybito 17 tisíc kuřat.

Embargo, které by mělo zabránit dalšímu šíření nákazy ptačí chřipkou, bude platné 21 dní. „Nevíme, zda mrtvé kuře bylo dovezeno z Číny, nebo zda pochází z místního chovu,“ uvedl mluvčí vlády s tím, že trh, kde bylo nalezeno, bude pečlivě vyklizen a dezinfikován.

Onemocnění se jednoduše šíří mezi ptactvem, ale může být nakažlivé i pro člověka, který není vůči viru H5N1 imunní. Vědci se obávají, že může zmutovat do lidské formy, mohl by se rozšířit po světě a zabít miliony lidí.

Virus je aktivní v různých částech planety, ale v posledních letech se šíří zejména ve východní Asii v chladnějších měsících roku. Nyní aktivní kmen H5N1 je vysoce patogenní, zabíjí většinu druhů ptáků a 60 procent lidí, kteří se nakazí.

  • Virus ptačí chřipky autor: HO, zdroj: ČTK-EPA
  • Ptáci v karanténě autor: ČT24, zdroj: ČT24

Poslední dvě největší akce vybíjení ptactva v Hongkongu se odehrály v červnu 2008 po odhalení viru v kuřecím trusu a v prosinci 2008, kdy zabil desítky kuřat na kuřecí farmě. V roce 1997 tu zemřelo po nakažení virem H5N1 šest lidí a 1,3 milionu kuřat muselo být vybito.

Poslední případ nákazy člověka ptačí chřipkou byl údajně zaznamenán v listopadu 2010. Devětapadesátiletá žena, která se nakazila v pevninské Číně, ale přežila.

Od prvního laboratorního záznamu ptačí chřipky v Hongkongu v roce 1997 se nyní objevuje na mnoha místech v Asii a také v Egyptě. Od roku 2003 se virem nakazilo 573 lidí a na následky onemocnění ptačí chřipkou zemřelo 336 osob.