Sojuz dorazil k ISS

Moskva - Ruská dopravní kosmická loď Sojuz se dnes dva dny po startu z kazašského Bajkonuru úspěšně spojila s Mezinárodní vesmírnou stanicí ISS. Spojení proběhlo automaticky, velitel Sojuzu Oleg Kononěnko nemusel do manévru zasahovat.

Spolu s Kononěnkem dorazili k ISS Američan Donald Pettit a nizozemský astronaut André Kuipers. Na stanici očekává posádku Sojuzu trojice kosmických kolegů, Rusové Anton Škaplerov a Anatolij Ivanišin spolu s americkým astronautem Danielem Burbankem, kteří na ISS pobývají od listopadu. Šestice kosmonautů má na ISS společně pracovat do poloviny března příštího roku.

Oba týmy kosmonautů čeká přes sedmdesát experimentů, ale hlavně s velkou zvědavostí očekávaný přílet vůbec první komerční kosmické lodi. V únoru se má s ISS spojit vesmírný modul Dragon od americké společnosti Space Exploration Technologies známé pod zkratkou SpaceX. Start je předběžně plánován na 7. února 2012 na Mysu Canaveral na Floridě, odkud má loď dopravit na ISS čerstvé zásoby.

Kromě Dragona se v nejbližší době vypraví k ISS dvě ruské nákladní lodi Progress a v březnu evropská loď ATV. Kononěnko a Škaplerov mají v polovině února vystoupit do volného kosmu, aby na plášť ISS připevnili panely bránící stanici před nárazy mikrometeoritů.

Oba ruské kosmonauty čeká ještě další úkol - připravit ke startu vědeckou minidružici Čibis-M, která má zkoumat jevy v zemské atmosféře. Její start nebude úplně obvyklý. Kosmonauti nejprve Čibis připevní k jedné z lodí Progress připojené k ISS, kterou pak od stanice odpojí a vyvedou na vyšší oběžnou dráhu. Progress tam pak s využitím speciálního startovacího zařízení „odstřelí“ minidružici k samostatnému letu kolem Země.