KLDR se chystá na pohřeb, Kim mladší už úřaduje

Pchjongjang – Statisíce truchlících se ve středu zúčastní pohřbu zesnulého severokorejského vůdce Kim Čong-ila, který po 17 letech vlády zemřel 17. prosince ve věku 69 let. KLDR na pohřeb mobilizuje „masovou účast“, tamní státní sdělovací prostředky ale zatím žádné podrobnosti o plánovaném pohřbu nezveřejnily a účast zahraničních hostů nebyla povolena. Nový vůdce Kim Čong-un mezitím převzal funkci předsedy ústředního výboru komunistické strany, a posílil tak svůj vliv nad vládními orgány. Novému vůdci vyjádřila podporu i armáda. V Pchjongjangu už přijal dvě delegace Jihokorejců, kteří přijeli kondolovat. Jednu vedla vdova po jihokorejském exprezidentovi, druhou předsedkyně koncernu Hyundai.

Podle jihokorejských médií by se u severních sousedů měly konat celkem dva obřady. Nejprve ve středu v 10:00 tamního času proběhne oficiální státní pohřeb, poté se ve čtvrtek uskuteční další pietní akce za Kim Čong-ila.

Zahraniční delegace na pohřbu severokorejského vůdce vítány nejsou, lze však očekávat, že se zde obejví zástupci jeho hlavních spojenců Číny a Ruska. Všechny další detaily ohledně ceremoniálu jsou úzkostlivě utajovány.

Významná je podle analytiků skutečnost, že se od Kim Čong-ilovy smrti nikde veřejně neobjevili jeho dva starší synové Kim Čong-nam a Kim Čong-čul. Ti nejsou uvedeni coby členové oficiálního pohřebního výboru a neobjevili se na žádné fotografii z mauzolea ani jiného smutečního místa.

Zřejmě to souvisí s tím, že ani jeden ze synů neměl od svého otce dostatečnou důvěru při výběru nástupce na nejvyšší státní funkci. Nejstarší Kim Čong-nam údajně žije příliš hýřivým životem a většinu svého jmění utrácí v kasinech čínského Macaa, prostřední Kim Čong-čul se zase někdejšímu vůdci zdál příliš zženštilí a na diktátorskou pozici se proto nehodil.

KLDR
Zdroj: ČT24

Experti ve středu očekávají v zásadě totéž, co se dělo v roce 1994 při pohřbu Kim Čong-ilova otce, zakladatele KLDR Kim Ir-sena. Tedy ceremonii, jejímž cílem je vzdát poctu zesnulému vůdci a podpořit loajalitu vůči jeho „velkému následníkovi“, jak sedmadvacetiletého Kim Čong-una oficiálně označují státní sdělovací prostředky. Když 8. července 1994 zemřel Kim Ir-sen, vyhlásila KLDR desetidenní smutek. V den pohřbu dva miliony lidí lemovaly ulice Pchjongjangu a mnozí z nich plakali.