Egyptský soud zakázal vojákům testovat panenství zadržených

Káhira – Egyptští aktivisté si mohou připsat další úspěch ve svém boji proti vojenské vládě v zemi. Káhirský soud v reakci na jejich žádost nařídil ukončit provádění testů panenství na zadržených ženách. Velení armády ovšem tvrdí, že žádný příkaz na vyšetřování žen nevydalo, a tak se nařízením soudu nemůže řídit.

Obyvatele Káhiry do ulic vyhnal případ Sámiry Ibrahímové. Tu vojáci, poté co ji v březnu zadrželi na demonstraci v centru města, donutili podstoupit test panenství. „Jsme tady, abychom projevili svou solidaritu se Sámirou a postavili se proti armádě zneužívající pravomoci. Ať už proti ženám nebo proti revoluční mládeži,“ tvrdí jeden z demonstrujících před soudní budovou Ibráhím el-Masrí.

Letos jeden z egyptských generálů údajně připustil, že k testům panenství dochází. Vojáci se podle něj chtěli pojistit před hrozbou pozdějších obvinění, že ženy byly ve vězení znásilněné. Ochránci lidských práv ovšem namítají, že jde o rozšířenou ponižující praxi, kterou vojáci používají jako trest pro demonstrantky.

Testy panenství v Egyptě zakázány (zdroj: ČT24)

„Nikdo nemůže připustit, aby se s ním takto zacházelo. Je to útok a svého druhu mučení použité k potlačení revoluce a k útlaku žen. Nejde jen o Sámiru, ale o všechny ženy,“ dodala Mahínúr al-Badrawíjová.

Sámira u soudu sice uspěla a soud nařídil zastavit provádění testů panenství na dívkách ve vojenských věznicích, vítězství je to ale jen částečné. Armáda totiž oznámila, že soudní nařízení nemůže splnit. Žádný příkaz provádět testy panenství prý neexistuje a pokud k něčemu podobnému došlo, je to odpovědnost jednotlivců a věc dalšího vyšetřování.