V Rusku hořel dok s jadernou ponorkou, zranilo se devět lidí

Moskva - V doku na severu Ruska, kde je v opravě jaderná ponorka Jekatěrinburg, vypukl ve čtvrtek odpoledne rozsáhlý požár. Radiace podle ruského ministerstva pro mimořádné situace neunikla, reaktor před opravou technici odstavili. Kouřem se přiotrávilo devět hasičů. Požár vypukl v severoruském Rosljakovu nedaleko Murmansku.

Hasiči i po uhašení plamenů pokračovali v ochlazování paluby, která podle televizních záběrů ještě doutná. Na palubě ponorky se nachází část posádky, nicméně není jasné, zda zde uvízli, nebo jim bylo nařízeno zůstat na místě.

Oheň vypukl na dřevěném lešení, které bylo postaveno k opravě ponorky. „Technickému zařízení na palubě nic nehrozí,“ ujistil mluvčí ministerstva. To již dříve zdůraznilo, že z ponorky uvedené do provozu v roce 1985 žádná radiace do ovzduší neunikla. Požár vypukl při svářečských pracích, údajně kvůli nedbalosti. K nehodě došlo u přední části ponorky a zakrátko se vznítilo palivo a mazivo. 

Na místo vyrazilo několik hasičských týmů, nasazeny byly i hasičské lodě a helikoptéry. Úřady nakonec přikročily k zatopení části doku tak, aby nad hladinou zůstala jen věž ponorky. Mluvčí Severní flotily Vadim Serga dříve prohlásil, že je vyloučeno, aby oheň prohořel trupem. Vnější plášť, který zachvátily plameny, má většina moderních ponorek pokrytých gumou, aby byly méně hlučné a aby bylo pro nepřítele obtížnější je vystopovat.

K-84 Jekatěrinburg je jednou ze sedmi ponorek třídy Delta IV, které má ruské námořnictvo ve výzbroji. Může být vybavena až 16 balistickými střelami Siněva. Odpalovací sila ponorky jsou ale během oprav prázdná a na palubě není žádný zbraňový arzenál.