Lidé po celém světě přivítali rok 2012

Rok 2012 už přivítal celý svět. Oslavy začaly v Oceánii a jako poslední do nového roku vstoupili lidé na Havaji. Kromě ohňostrojů a novoročních přípitků oslavy spojovalo hlavně přání, aby byl rok 2012 o něco lepší než ten minulý.

Jako jedni z prvních vstoupili do nového roku Australané. Ohňostroj nad mostem Harbour Bridge znamená barevnou tečku za rokem, který Australanům hned na samém začátku přinesl záplavy. 

Obrovskou show má za sebou Hong Kong, ceremonie v buddhistickém stylu zase Japonsko. Rok 2012 by Japonci chtěli prožít hlavně bez velkých otřesů a tsunami. 

Konec otřesů si přáli i Evropané. Nejde ale o zemětřesení – Řekové, Italové i Španělé si připíjeli hlavně na konec ekonomické krize a radikálních škrtů. 

Symbolickou tečku za rokem 2011 v Evropě udělal Londýn. Temži ozářil ohňostroj a zvon na Big Benu odbil první vteřiny roku nového. 

Oslavy pak ve velkém stylu pokračovaly za Atlantikem. Na pláži Copacabana v brazilském Riu de Janeiru se sešly nejmíň dva miliony lidí. A plno bylo i na newyorském Times Square. Velká křišťálová koule tam k zemi klesala už po 105. 

Při novoročních veselicích umírali lidé 

Oslavy nového roku ale nejsou spojeny jen s bujarým veselím ale také se smrtelnými tragédiemi. Ani letos se neobešly silvestrovské veselice bez obětí. Tři lidé včetně dvou dětí uhořeli při požáru na přelomu roku na Slovensku. Tři oběti včetně dítěte si vyžádal novoroční požár také v Polsku.

V Itálii zemřel muž, kterému během oslav explodovalo zařízení na odpalování ohňostroje. Další stovky lidí se při odpalování rachejtlí zranily. Jednoho muže zabila zbloudilá kulka z oslavné střelby do vzduchu. 

Svět přivítal nový rok (zdroj: ČT24)

Na severu Rakouska přišel o život osmnáctiletý mladík ze Gmündu u českých hranic, když ho předčasně vybuchlá petarda trefila do hlavy. Těžké zranění pak utrpěl na jihu Rakouska čtyřiačtyřicetiletý muž, který při odpalování pyrotechniky přišel o tři prsty. 

V Keni na Nový rok zemřelo pět lidí při explozi v baru ve městě Garissa u hranic se Somálskem. Tři mrtvé a 60 zraněných ohlásilo také jihopákistánské město Karáčí. Většina obětí zemřela při oslavné střelbě do vzduchu. 

Dva mrtvé a téměř 500 zraněných si vyžádaly oslavy také na Filipínách. Starší ženu zabila zbloudilá kulka při oslavné střelbě a další člověk uhořel při požáru, který způsobila zábavná pyrotechnika.