Íránci úspěšně vyzkoušeli obávanou střelu dlouhého doletu

Teherán – Írán úspěšně vyzkoušel v rámci vojenských manévrů v Perském zálivu dvě střely dlouhého doletu. Oznámila to agentura IRNA s tím, že šlo o raketu typu země-moře. Írán tak ukázal svou sílu. Kdyby chtěl, mohl by zasáhnout izraelské a americké základny v regionu. Cvičení íránské armády trvá už 10 dní. Vojáci otestovali i rakety středního doletu. Veškeré vojenské aktivity Íránu ostře sleduje Západ, podle kterého se Teherán snaží v rámci svého jaderného programu vyvinout atomovou zbraň. Země to odmítá a tvrdí, že celý projekt je mírový.

"Vyzkoušeli jsme střelu na velké vzdálenosti zvanou Qader (schopný), které se úspěšně podařilo zničit předem stanovené cíle v Perském zálivu," citovala agentura kontradmirála Mahmúda Musávího.

Íránská polooficiální agentura Fars o testu rakety dlouhého doletu informovala už v sobotu. Armáda to později ale popřela. V neděli pak byla při cvičeních otestována raketa středního doletu.

Habibuláh Sajárí, velitel íránského námořnictva:

„Naše palebná síla z břehů na moře je tak mocná, že můžeme v případě nutnosti zasáhnout jakýkoliv cíl v jakoukoliv dobu.“

Írán čelí několikero mezinárodním sankcím. Americký prezident Barack Obama v sobotu podepsal zákon, který má zredukovat íránské příjmy z prodeje ropy. Vztahuje se na zahraniční finanční instituce, které obchodují s íránskou centrální bankou. 

Íránská vojenská loď
Zdroj: IIPA, Ali Mohammadi/AP Photo

Šéf íránské obchodní komory Mohammad Nahávandján označil tento krok USA za neopodstatněný. Sankce prý budou mít opačný dopad, protože si Írán a jeho obchodní i ekonomičtí partneři najdou alternativy. „Sankce zvýšily cenu obchodních a ekonomických transakcí, ale nikoli politiku Íránu,“ řekl. 

Teherán hrozí uzavřením důležitého průlivu

Írán nedávno pohrozil, že v případě, že proti němu budou uplatněny nové sankce, uzavře Hormuzský průliv, tedy nejdůležitější námořní cestu ropných tankerů. Přitom ale íránský vyjednávač Saíd Džalílí sdělil, že je Teherán připraven obnovit jednání o svém jaderném programu. Předtím s ním několik let bez úspěchu vyjednávali stálí členové Rady bezpečnosti OSN a Německo.

Analytici se kloní k názoru, že Írán nakonec průliv nechá volný - Teherán by podle nich tratil politicky, ekonomicky a potenciálně i vojensky.