Keňská armáda zabila při útoku 60 příslušníků Šabábu

Nairobi - Šedesát somálských extremistů bylo dnes zabito na jihu země při leteckém útoku keňské armády. Padesát dalších příslušníků somálských islámských milic Šabáb bylo zraněno. V Nairobi to novinářům oznámil mluvčí keňské armády. Britská vláda v souvislosti s napětím v regionu varovala před rostoucím nebezpečím teroristických útoků. Američtí vojáci, kteří se v roce 1993 účastnili intervence v Somálsku, vyzývají k ráznějšímu řešení humanitární krize ve východní Africe. Od loňského léta tam hladomor ohrožuje na půl milionu lidí. Skoro dvacet let po neúspěšné americké akci se ale do neklidného Somálska nikomu příliš nechce.

Operace se v noci na dnešek uskutečnila v oblasti jihosomálského města Garbahare a byla podle mluvčího preventivní. Rozkaz k útoku byl vydán v okamžiku, když vyšlo najevo, že milice Šabáb chystají útok proti dvěma městům, která keňské intervenční síly obsadily před týdnem. Británie v návaznosti na to varovala, že teroristi jsou v konečné fázi plánování teroristických akcí. Jejich cílem by se mohly stát keňské instituce v hlavním městě, ale také místa, kde se zdržují zahraniční turisté, jako jsou hotely na pláži, uvádí se podle DPA v dnešním prohlášení britského ministerstva zahraničí. Londýn zároveň zopakoval své doporučení, aby se lidé vyhnuli cestování v oblasti do 60 kilometrů od hranic se Somálskem a 150 kilometrů od pobřeží.

Keňa vyslala své vojáky do sousedního Somálska loni v říjnu v reakci na sérii únosů a hraničních incidentů, které vážně poškozovaly keňský turistický průmysl. Jednotky keňské armády po proniknutí na somálské území zpočátku rychle postupovaly, ale jejich operace zbrzdila nepřízeň počasí.

Kvůli prudkým dešťům se nyní keňská armáda zaměřila na letecké operace spojené s bombardováním povstaleckých pozic. „Jde o jednu z největších porážek Šabábu,“ řekl o noční operaci keňský mluvčí Emmanuel Chirchir. „Soustředění somálských povstalců připravovalo útok na naše jednotky ve městech Fafadun a Elade,“ upřesnil. Velení Šabábu útok potvrdilo s tím, že v okamžiku náletu islamistické síly bojovaly proti jednotkám keňské armády a somálským vládním vojákům u města Elade. Při operaci údajně ozbrojenci Šabábu zabili deset vojáků protivníka.

Somálsko
Zdroj: ČT24

Americkou akci v Somálsku ukazuje velkofilm Černý jestřáb sestřelen. Akce zachránila tisíce životů, ale skončila tragédií. Američané tehdy uvázli v úzkých uličkách Mogadišo, ozbrojenci jim sestřelili dva vrtulníky a 19 amerických vojáků zabili. Těla některých veřejně táhli ulicemi.  Šedesátiletý Mustafa byl před 16 lety u toho, když jeden z amerických vrtulníků havaroval. Dnes z něj zbyl jen kus železa zarostlý v kaktusu. „Většinu stroje lidé rozkradli nebo rozebrali jako suvenýry. Nic víc tady nezbylo,“ konstatoval svědek. 

Hledat v Mogadišu stopy americké invaze je i po skoro dvaceti letech pořád nebezpečné. Centrum Mogadišo, kde měl kdysi základnu vůdce somálských rebelů Mohamed Aidin, ovládali ještě nedávno radikální islamisté. Skoro dvacet let od americké intervence v Mogadišu smazalo její stopy téměř dokonale. Trh Bakara i další místa střetů žijí dál svým vlastním životem. Otazníky nad tím, co dělat dál se zbídačelým a chaotickým Somálskem, ale zůstávají. 

Somálsko
Zdroj: ČT24

V zemi znovu řádí hladomor a islámští radikálové na mnoha místech zastavují zahraniční pomoc. Znepokojení jsou i bývalí účastníci americké invaze v roce 1993. „Měli jsme možnost provést aspoň nějaké změny k lepšímu a tu šanci jsme propásli. I proto je současná situace v Somálsku tak alarmující,“ podotkl Michael Durant, bývalý pilot sestřeleného amerického vrtulníku Černý jestřáb v Mogadišu. 

Washington si ale znovu nechce pálit prsty, financuje proto jednotky Africké unie. Deset tisíc afrických vojáků má vyhnat islamisty ze země a pomoct hladovějícím lidem. Vojáci ale zatím stěží ovládají hlavní město a Somálci umírají dál.

Reportáž Josefa Pazderky (zdroj: ČT24)