Izraelské letectvo zabilo tři palestinské ozbrojence

Jeruzalém - Izraelské letectvo při úderu v pásmu Gazy dnes časně ráno zabilo tři palestinské ozbrojence z organizace Hamas. Oznámily to zdravotnické zdroje. Mluvčí izraelské armády řekl, že cílem leteckého úderu byla „teroristická skupina plánující únosy Izraelců při nadcházejícím židovském svátku pesach“. Po delší době klidu se bezpečnostní situace v Gaze opět zostřuje. Minulý týden byly odsud na izraelské území odpáleny rakety, armáda odpověděla protiútokem. V Jeruzalémě zase nálož zabila jednu ženu a dalších 30 osob zranila.

Podle místních letouny izraelské armády zahájily palbu na automobil, ve kterém trojice mužů cestovala mezi jižním městem Chán Júnis a uprchlickým táborem. Palestinské radikální hnutí Hamas potvrdilo, že jde o jeho členy. K nařčení izraelské armády se však jeho představitelé podle agentury Reuters nevyjádřili.

Kromě tří mrtvých osob byl při akci zraněn ještě jeden Palestinec. Muž byl ve vážném stavu převezen do nedaleké nemocnice v uprchlickém táboře. Ve stejné části Gazy byl přitom během středečního izraelského úderu zabit další palestinský bojovník.

Po období relativního klidu Izraelci na konci března provedli několik leteckých náletů na cíle v pásmu Gazy, zatímco tamní ozbrojenci vypálili sadu raket na území židovského státu. Střety mezi Izraelem a ozbrojenými skupinami pokračují přes nabídku příměří ze strany Hamasu. Obě strany tvrdí, že si eskalaci násilí nepřejí.

Gaza
Zdroj: ČT24