Žertík s muslimským Mickey Mousem může přijít draho

Káhira – Obvinění za urážku islámu čelí jeden z nejbohatších Egypťanů, bývalý šéf telekomunikační společnosti Orascom a koptský křesťan Nagíb Sávíris. V létě na svůj účet na Twitteru umístil obrázky ultrakonzervativně oblečeného Mickey Mouse s plnovousem a jeho partnerky Minnie, zahalené v závoji zakrývajícím obličej. Obrázkem s popiskem, jak budou postavičky vypadat poté, co se moci ujmou islamisté, chtěl upozornit na rostoucí vliv islámu v zemi.

Reakce islamistů, kteří mají v zemi většinu a zaznamenali výrazný úspěch v probíhajících parlamentních volbách, na sebe nenechala dlouho čekat: začali bojkotovat jeho mobilní společnost, na některých sociálních sítích požadovali, aby byl Sávírisovi vyříznut jazyk, jeden z extremistických duchovních navrhoval jeho smrt. Magnát v reakci na to obrázky stáhnul, omluvil se a označil celou věc za vtip. To však nezastavilo islámského právníka Mamdúha Ismáíla, aby na Sávírise podal žalobu. Káhirský prokurátor předal případ v pondělí soudu.

Sávíris stojí v čele Strany svobodných Egypťanů a svými názory často vyvolává bouřlivé reakce. Nedávno se například objevil na videu na serveru youtube.com v nočním klubu, kde kolem něj tančily spoře oděné ženy, což je skandální pro jakéhokoli politika, natož v tak konzervativní zemi, jako je Egypt. V nedávném rozhovoru se zviditelnil prohlášením, že egyptské faraonské geny se za léta pokazily a to je důvod, proč je řada Egypťanů velmi líná a neproduktivní.