V Maďarsku se otevřela první romská restaurace

Békés - Na jihovýchodě Maďarska otevřel mladý Rom cikánskou restauraci. Do riskantního podniku se pustil v zemi čím dál více prosáklé rasovou nesnášenlivostí. „Dnes máme tradiční polévku lebbencs, menu jedna je vepřové s tarhoňou, dvojka houbový perkelt s těstovinou a ovoce,“ uvádí hosty manželka majitele restaurace.

V běžných restauracích by strávník asi hledal jen marně pokrmy s názvem cigánská „ťúkoškáposta“, kuřecí hřbet, kachní krky s těstovinami krájenými nožem nebo cikánské pagáče. „V jiných restauracích obvykle nabídka cikánských jídel končí u cikánské pečeně. Já si ale dovolím prohlásit, že cikánská pečeně ani není opravdové cikánské jídlo,“ říká majitel cikánské restaurace Géza Ásós. 

„Pro nás je cikánská kuchyně a tyhle autentické chutě něčím novým. My Maďaři se stravujeme trochu jinak, jinak vaříme, jinak kořeníme, takže pro nás je to každopádně něco nového a výjimečného. Proto sem chodíme. Já i moje rodina,“ říká obyvatelka města Békés Enikő Nagyová. 

Extremistické názory na vzestupu

Nálady v Maďarsku ovšem Romům příliš nakloněné nejsou a radikálové jsou na vzestupu. Před nedávnem například stanuli před soudem členové komanda, kteří v noci začali střílet do náhodných Romů a vypalovali jejich domy. Géza sa však podobných věcí nebojí: „Co si pamatuju, nikdy jsem neměl problém s tím, že jsem cikán. Prostě to tak beru, jsem cikán, je to úplně přirozená věc.“ 

On ani jeho žena nepocházejí z bohaté rodiny. Géza začínal před pár lety s malým karavanem, ve kterém prodával hamburgery. Dnes má kromě restaurace i malý obchod s potravinami a v sousední obci podniká ve stavebnictví. Samotná cikánská restaurace ho zatím neuživí. Už ale přemýšlí o tom, že by si mohl podobný podnik otevřít i v Budapešti.

Reportáž Ladislava Kerekeše (zdroj: ČT24)