Zřícený dům pohřbil v Bejrútu 26 lidí

Bejrút – Nejméně 26 lidí zemřelo v troskách domu, který se večer zřítil v libanonském Bejrútu. Starou šestipatrovou budovu poškodily nedávné silné lijáky. Dalších 11 lidí se při neštěstí zranilo, počet obětí ale ještě nemusí být konečný. Záchranáři ještě pátrají v troskách po dalších lidech, kteří byli v době neštěstí v domě, šance na nalezení někoho živého je ale podle nich jen malá.

Budova se nacházela v převážně křesťanské čtvrti Ašrafíja. V jejích troskách zahynulo podle šéfa civilní obrany Raymonda Chattára sedm Libanonců, ostatní oběti jsou cizinci - šest Súdánců, tři Jordánci, dva Egypťané a dva Filipínci. Totožnost zbývajících potvrzených obětí není zatím známa. Podle libanonských médií obývalo šestipatrovou budovu z 60. let  kolem 50 lidí, osm jich z něj odešlo před neštěstím.

Majitel domu prý lidi předem varoval

Technický stav domu se výrazně zhoršil během nedávných přívalových dešťů. „Čekám tu od neděle na zprávy o osudu mého otce a bratrů,“ řekla agentuře DPA Gladis Nuamová. Spolu s matkou se jí podařilo utéci z prvního patra domu, její tři bratři a otec ale byli zasypáni. Dům byl podle Nuamové v tak zchátralém stavu, že jeho majitel krátce před zřícením obyvatele varoval před hrozícím nebezpečím. 
       
Libanonský ministr vnitra Marván Šarbíl oznámil, že bylo zahájeno vyšetřování příčin neštěstí a majitel domu byl zadržen a je vyslýchán. Starosta Bejrútu Bilál Hamad novinářům řekl, že byla ustavena komise, jejímž úkolem bude prověřit stav potenciálně ohrožených budov.