V havarované lodi našli dalších 5 obětí, z vraku uniká tekutina

Řím – Záchranáři našli ve vraku výletní lodi Costa Concordia dalších pět těl. Počet obětí už tak stoupl na jedenáct. Dalších 24 lidí se stále pohřešuje – číslo se ale stále mění. Úřady to vysvětlují tím, že při neštěstí lidé přišli o všechny doklady a úředníci, kteří si měli zaznamenávat jména, udělali chybu. Z vraku uniká zatím nezjištěná tekutina – na hladině už se objevují menší skvrny. Do moře může vytéct až 2 300 tun nafty, kterou začnou odčerpávat speciální stroje. Itálie je připravena kvůli možné ekologické katastrofě vyhlásit stav nouze. Italský soudce dnes poslal kapitána lodi do domácího vězení. Úřady jej viní ze série chyb, které vedly k tragédii. Hrozí mu až 15 let vězení.

Při hledání obětí dnes potápěči dokonce použili výbušniny. Klestili si tak cestu vrakem. „Odpálení náloží otevře nové přístupové cesty pro záchranáře, kteří se uvnitř lodi snaží najít pohřešované,“ vysvětluje mluvčí správy přístavu Filippo Marini.    

Vrak se stále víc a víc postápí pod hladinu. Navíc z něj vytéká podezřelá tekutina, na palubě bylo víc jak 2,5 tisíce tun paliva. Úřady se obávají ekologické katastrofy, palivo by proto měla odčerpat dánská společnost. Na hladinu už záchranáři preventivně spustili norné stěny. „Máme strach. Nejen my z ostrova, ale všichni z celého regionu. Doufáme, že palivo co nejrychleji odčerpají,“ vyjadřuje obavy jeden z obyvatel ostrova Giglio. Vypumpovat z lodi palivo bude podle společnosti údajně trvat tři týdny.

Mezitím se množí důkazy hovořící proti kapitánovi Concordie. Podle prokuratury opustil loď dlouho před ukončením evakuace. „Kapitán změnil kurs plavby stanovený společností. Konkrétní trasu vždy schvaluje naše firma a jediný, kdo má pravomoc ji změnit, je kapitán,“ uvedl manažer společnosti Costa Heiko Jensen.

Italská média píšou o vzpouře posádky, která pasažéry zalarmovala desítky minut před tím, než otálející kapitán vydal příkaz opustit loď. Dramatické okamžiky evakuace dokumentují i noční záběry pobřežní hlídky. Na nich jsou vidět lidé slaňující se po boku plavidla.

Stále se ale prověřuje verze, že navigace neregistrovala skalisko pod vodou. Kapitán Schettino byl obviněn z několikanásobného zabití a předčasného opuštění plavidla a měl by brzy stanout před soudem. Schettino dnes při výslechu toskánským vyšetřovatelům řekl, že své plavidlo neopustil. Pouze prý vystoupil do člunu, aby mohl lépe koordinovat evakuaci, a když se loď naklonila, už se mu nepodařilo na ni vrátit. Kapitána dnes soud poslal do domácího vězení. Nevyhověl tak požadavku prokuratury, aby mu prodloužil vyšetřovací vazbu. Prokuratura nyní ještě žádá, aby se Schettino podrobil testu na užívání drog.

Plavidlo se 4 234 lidmi na palubě bylo na cestě po Středomoří, když narazilo na útes u ostrova Giglio nedaleko pobřeží jižního Toskánska. V boku lodi se vytvořila sedmdesátimetrová trhlina a plavidlo se převrátilo na bok.