Izrael prý útok na Írán zatím nechystá

Tel Aviv - Izrael neplánuje útok na Írán. Izraelský ministr obrany Ehud Barak prohlásil, že jakékoli rozhodnutí v této oblasti je „velmi vzdálené“. Do Jeruzaléma tento týden zamíří šéf amerických ozbrojených sil Martin Dempsey. Právě jeho návštěva podnítila spekulace o tom, že zatlačí na Izrael, aby se zdržel jakékoli akce namířené proti Íránu. V Istanbulu dnes íránský ministr zahraničí Alí Akbar Sálehí prohlásil, že Írán je opět ochotný jednat o svém jaderném programu se západními mocnosti. Nyní se domlouvá datum zahájení rozhovorů. Konat by se měly právě v hlavním městě Turecka. Předchozí jednání skončila bezvýsledně. Západ uvalil na režim v Teheránu kvůli jeho kontroverznímu jadernému programu řadu sankcí.

Írán v posledních týdnech napětí povzbudil třeba námořním cvičením v Hormuzském průlivu. Pohrozil, že strategickou ropnou trasu zablokuje. V tajném podzemním komplexu nově začal obohacovat uran a za údajnou špionáž odsoudil k trestu smrti Američana íránského původu.

Podle některých analytiků to ukazuje rostoucí nervozitu režimu, který vidí, že západní sankce fungují. Spory ale mohou vyšroubovat ceny ropy a situaci nezklidňují ani americké válečné lodě, které se přesunují do Arabského moře.

Íránská raketa
Zdroj: ČT24

Írán tvrdí, že chystá rozhovory s mocnostmi, ty to ale popírají

Írán dnes oznámil, že se domlouvá se světovými mocnostmi na obnovení rozhovorů o svém kontroverzním jaderném programu, které byly přerušeny loni. Británie a posléze Evropská unie to ale popřely. Teherán podle nich neprojevil ochotu obnovit jednání, aniž by si stanovoval předběžné podmínky.

V Íránu se také hovoří o údajném dopise, který zaslal americký prezident Barack Obama nejvyššímu íránskému vůdci ajatolláhu Alímu Chameneímu. Dopis údajně obsahuje výzvu k přímým rozhovorům a upozorňuje, že uzavření Hormuzského průlivu, které několikrát Írán avizoval, je za hranicí tolerance USA. Washington existenci podobného dopisu popřel s tím, že USA své názory projevují prostřednictvím diplomacie.

Íránská ropa (zdroj: ČT24)

Ministr obrany USA Leon Panetta se dnes vyjádřil k hrozbě uzavření Hormuzského průlivu, který je nejdůležitější cestou pro vývoz ropy těžené v oblasti Perského zálivu. Dal najevo, že USA jsou naprosto připraveny udržet průliv otevřený a že k tomu nemusejí posilovat své jednotky.