Tuny podpisových archů mají kandidátům otevřít cestu k prezidentským volbám

Moskva – Dnes měli prezidentští kandidáti v Rusku poslední šanci přihlásit se do voleb. Hned tři uchazeči o post hlavy státu dnes proto zavalili ústřední volební komisi krabicemi plnými podpisových archů, které jim mají otevřít cestu do voleb. S favoritem březnových voleb premiérem Vladimirem Putinem chtějí soupeřit miliardář Michail Prochorov, představitel malé liberální strany Jabloko Grigorij Javlinskij a gubernátor Irkutské oblasti Dmitrij Mezencev.

Zákon vyžaduje, aby prezidentský kandidát k registraci do voleb shromáždil dva miliony podpisů. Hned tři uchazeči proto dopravili k volební komisi podpisové archy. Do sídla komise se dostavila i vůdkyně nezaregistrované strany Svoboda (Volja) Svetlana Peunovová. Jenže ta nebude mít určitě šanci jít do voleb, protože jak sama přiznala, sehnala jen čtvrt milionu podpisů. 

Jenže ani trojice, která doručila dostatečné množství podpisů, nemá ještě vyhráno. Komise teď bude deset dnů archy prověřovat. Pokud objeví víc jak 5 procent neplatných podpisů, bude kandidát vyloučen. 

S takovou možností ale Prochorov nepočítá: „Shromáždili jsme více než 2,5 milionu podpisů, které jsme dvakrát přefiltrovali. S kvalitou jsem spokojen.“ Sama volební komise potvrdila, že předložil 2,1 milionu podpisů. Spisy přitom vážily víc jak tunu. 

Podpisovou kampaň i Mezenceva vyšetřuje policie. Opozice totiž v posluchárně jedné moskevské univerzity natočila video, které dokazuje údajné falšování. Mezencev se považuje za „pojistku“ Putinova návratu do Kremlu pro případ, že by z volebního klání odstoupili všichni ostatní uchazeči. Volební zákon totiž uznává platnost voleb jen v případě, že se jich zúčastní nejméně dva kandidáti. 

Komise již dříve k volbám jako kandidáty na prezidenta zaregistrovala Vladimira Putina za Jednotné Rusko, předsedu komunistů Gennadije Zjuganova, Sergeje Mironova za Spravedlivé Rusko a vůdce nacionalistů Vladimira Žirinovského. Ti nemuseli žádné podpisy shánět, neboť je nominovaly parlamentní strany.