Japonský premiér: Elektrárna Fukušima se musí zlikvidovat

Tokio – Radiace v okolí jaderné elektrárny Fukušima pořád stoupá. Hodnoty jódu v moři kolem komplexu už překročily běžné limity víc než 4tisíckrát a radioaktivní jód 131 dnes našli také ve vodě v 15metrové hloubce pod reaktorem; úroveň jódu je zde až desettisíckrát vyšší než jsou povolené hodnoty. Japonský premiér Naoto Kan dnes řekl, že poškozenou elektrárnu bude nutné zlikvidovat. Mezinárodní agentura pro atomovou energii vyzvala japonskou vládu, aby zónu evakuace kolem elektrárny rozšířila z dvaceti kilometrů na čtyřicet. Do Tokia dnes také přiletěl francouzský prezident Nicolas Sarkozy, je prvním západním státníkem, který zemi navštívil po ničivém zemětřesení a tsunami z 11. března.

Hodnoty radioaktivního jódu v moři už 4385krát překročily povolené limity, a vyšplhaly se tak dosud nejvýš od začátku atomové krize, kdy elektrárnu poničilo zemětřesení a následně se přes ni přelily ještě obří vlny. Zvýšená radiace v moři ale podle provozovatele elektrárny není ten hlavní problém. „Radioaktivní materiál uniklý do moře sám za osm dní zdegraduje. Slanou vodu lidé nepijí a rybolov je v zasažených místech zastaven,“ uvedl Hidehiko Nišijama z Agentury pro jadernou a průmyslovou bezpečnost.

Provozovatel elektrárny, společnost TEPCO, chce dnes začít napouštět půdu v okolí Fukušimy speciální látkou, která má zabránit průniku radiace do podloží. Zároveň také tvrdí, že krizi zvládne. Je prý jen otázka, jak dlouho to bude trvat.

Japonský premiér má ale na věc jasný názor. Naoto Kan řekl, že poškozenou elektrárnu je nutné odstranit. Společnost TEPCO, která elektrárnu provozuje, přitom zamýšlela zachovat dva ze šesti bloků.

Mezinárodní agentura pro atomovou energii kvůli zvýšeným hodnotám radioaktivity v půdě doporučila evakuaci sedmitisícového města Iitate, které je od elektrárny vzdálené asi 40 kilometrů. Japonská vláda ale zatím evakuaci neplánuje.

Do Tokia dnes jako první západní státník od pohromy přiletěl francouzský prezident Sarkozy. Jeho země už slíbila pomoc a vypravila do Tokia dva experty, kteří se mají podílet na odčerpávání vysoce kontaminované vody z komplexu. Francouzský prezident Nicolas Sarkozy dnes v Japonsku oznámil, že chce v květnu uspořádat speciální schůzku o jaderné bezpečnosti. „Požádáme agentury pro jadernou bezpečnost členských států G20, aby se, bude-li to možné, v květnu v Paříži setkaly a definovaly mezinárodní standardy jaderné bezpečnosti,“ řekl.

Jaderná havárie ve Fukušimě vyvolává ostražitost i mimo Japonsko. V americkém státě Washington testy odhalily nepatrné množství radioaktivního jódu ve vzorku mléka. V Singapuru zase naměřili zvýšenou úroveň záření v hlávkovém zelí dovezeném z Japonska. To kvůli obavám z kontaminace zakázalo export zeleniny a mléka z oblasti poblíž elektrárny. Bojí se také paniky a vyzvalo Světovou obchodní organizaci, aby nezaváděla neopodstatněná omezení na japonské zboží.

Měření radioaktivity v okolí Fukušimy
Zdroj: ČT24