V Nigérii se přes noc opět vraždilo, od pátku zemřelo přes 200 lidí

Kano – Na 200 obětí si vyžádalo v uplynulých dvou dnech sektářské násilí na severu Nigérie. Nejméně 178 obětí zatím lékaři napočítali ve městě Kano, které v pátek zasáhla série koordinovaných útoků. Bilance násilností, k nimž se přihlásila radikální islámská sekta Boko Haram, nemusí být konečná. Dalších nejméně devět mrtvých si v noci na dnešek vyžádal útok na křesťany v severonigerijském státu Bauchi. Útoky v Nigérii dnes odsoudila Evropská unie.

Dějištěm nejnovějšího útoku bylo podle agentury AFP město Tafawa Balewa ve státě Bauchi na hranici mezi muslimským severem a křesťanským jihem země. Incident se odehrál kolem 02:00. Zástupce místní křesťanské komunity agentuře AFP řekl, že místní zatím napočítali devět mrtvých a 12 zraněných.

Útok na křesťany má podle něj na svědomí muslimský kmen. Agentura Reuters dnes informovala o dvou explozích, které v noci na dnešek otřásly dvěma kostely ve městě Bauchi. V jednom z nich pak údajně spadla střecha a je prý zcela zničen, místní ale nepředpokládají, že by v postižených místech někdo přišel o život. Města Bauchi a Tafawa Balewa leží nedaleko sebe, z dostupných zpráv ale není zřejmé, zda je mezi útoky souvislost.

Oběť nigerijských útočníků
Zdroj: ČTK/AP/Salisu Rabiu

V Kanu dnes panoval relativní klid, a proto úřady zmírnily zákaz vycházení, který vyhlásily po páteční sérii krvavých útoků. Ulice druhého největšího nigerijského města však ráno zůstaly prakticky prázdné, napsala AFP. Na důležitých křižovatkách a kontrolních stanovištích v hlavních ulicích byli rozmístěni policisté a vojáci. Podle lékaře citovaného agenturou Reuters
dvě nemocnice v Kanu po pátečních útocích registrovaly již 178 těl. Počet obětí by podle něj nemusel být konečný.

Ministryně zahraničí Evropské unie Catherine Ashtonová v prohlášení uvedla, že je „šokována a zarmoucena nejnovější vlnou teroristických útoků“, a vyjádřila podporu většině obyvatel země, kteří mají „dlouhou tradici náboženské tolerance“.

Nejlidnatější africký stát je rozdělen na křesťanský jih a převážně muslimský sever, který se v poslední době potýká s rostoucím množstvím útoků ze strany bojovníků Boko Haram. Sekta chce v zemi se 160 miliony obyvatel zavést přísnou formu islámského práva šaría. Za poslední rok se jejím příslušníkům přisuzuje více než 500 vražd, uvedla agentura AP.