Rusy baví vtipná trička s Putinem a Medvěděvem

Moskva – Proti nečestným volbám se dá bojovat i jinými způsoby než demonstrací. Zjistila to jedna ruská návrhářka, která originálním způsobem zpodobnila současného premiéra Vladimira Putina a prezidenta Dmitrije Medvěděva na tričkách. A Rusové o ně jeví zájem. Podle některých průzkumů hvězda Vladimira Putina v Rusku znovu stoupá. V nadcházejících volbách by podle nich získal přes 50 procent hlasů a prezidentský mandát tím získal hned v prvním kole. Utichly i demonstrace – další je hlášená až za dva týdny. Ruské úřady zatím začaly s instalací webových kamer do volebních místností. Moskva tak chce zamezit možným podvodům během blížících se prezidentských voleb. Kritici ovšem varují, že ruské telekomunikace nezvládnou nápor dat, která budou kamery přenášet.

Módní návrhářka Káťa Dobrjakovová na protestní shromáždění za čestné volby zatím zajít nestihla, i když se s požadavky demonstrantů plně ztotožňuje. Na rozdíl od většiny z nich ale na svém neotřelém pohledu na ruskou politiku dokáže slušně vydělat. „Tohle tričko jsem udělala, když si Dmitrij Anatolijevič (Medvěděv) poprvé vyměnil post s Vladimirem Vladimirovičem (Putinem). Dmitrij Anatolijevič tehdy pořád dokola říkal 'souhlasím', kdykoli Vladimir Vladimirovič vyslovil svůj názor,“ prohlásila návrhářka.

Vysoká cena zájemce neodrazuje

Kátina trička nepostrádají vtip, leckomu ale možná ztuhne úsměv na tváři, když uvidí cenovku. Šest až osm tisíc rublů je skoro třetina průměrné měsíční mzdy v Rusku. Zájemců je přesto víc než dost. „Ty motivy jsou zábavné a odrážejí naši realitu. Člověk se díky nim může smát taky sám sobě i tomu, co se děje, a to se mi líbí,“ poznamenala pravidelná zákaznice butiku Alexandra.

Tričko s Putinem a Medvěděvem
Zdroj: ČT24

Oficiální podtitul značky Káťa Dobrjakovová zní Konspirativní byt. Hodí se i na tento obchod. Za těmito dveřmi totiž končí butik a začíná manufaktura. Nevyrábějí se tu jen trička, ale celá škála oděvů pro ženy. Firmu zakládala Káťa s jedinou společnicí a dnes má na tři desítky zaměstnanců. „Budu teď promýšlet design svého příštího trička. Nejspíš bude znovu politické, nějaké předvolební,“ konstatovala Dobrjakovová.

O tom, komu dá v březnu svůj hlas, už má Káťa jasno. Nad novodobým imperátorem Vladimirem I. u ní na celé čáře vítězí jiný, dosud nezadaný idol ruských žen – miliardář Michail Prochorov.

Reportáž Pavla Vondry (zdroj: ČT24)