Britští poslanci si lámou hlavu s praskajícím parlamentem

Londýn - Britští poslanci dnes zvažují, co podniknout s tím, že se londýnská věž se slavným zvonem Big Benem naklání a v neogotické budově parlamentu z 19. století se objevují praskliny. Upozornila na to odborná zpráva, která byla zveřejněna loni v říjnu. Odborníci, kteří ji vypracovali, uváděli jako možné problémy provoz dvou linek metra pod Westminsterským palácem a několikapatrové podzemní garáže.

Podle stavebního odborníka Johna Burlanda z londýnské univerzity Imperial College by náklon96 metrůvysoké věže, která patří k symbolům Londýna, neměl být problémem ještě 10 tisíc let. Nicméně podle listu The Daily Telegraph komise pro správu parlamentních budov, která dnes zasedá, zváží i radikální návrhy, například prodej slavné budovy ruským či čínským developerům za 500 milionů liber. Nicméně mluvčí komise řekl, že se její členové schází jen proto, aby ustavili výbor, který se bude zabývat dlouhodobými plány na renovaci historických budov.

Nynější parlament byl vybudován na břehu Temže v roce 1834 podle návrhů Charlese Barryho a Augusta Welbyho Pugina poté, co tehdejší středověké budovy padly za oběť požáru. Věž, která byla postavena v roce 1859, je nakloněna na vrcholu o46 centimetrůsměrem na severozápad. Náklon je vidět pouhým okem při pohledu z náměstí před parlamentem směrem k Temži.

Když byla rozšířena koncem 90. let linka podzemní dráhy Jubilee, bylo podloží věže zpevněno betonem. Náklon Big Benu je 0,26 stupně, zatímco italská věž v Pise je nakloněna o čtyři stupně. Podle Johna Burlanda práce na lince Jubilee nezpůsobila žádný dramatický pohyb a podle mluvčího poslanecké komise mohla být věž nakloněna od samého počátku. Také Burland zdůrazňuje, že věž je viditelně nakloněna již léta. Odmítl rovněž zprávy britských médií, že budova klouže do Temže a její zdi kvůli tomu praskají. „Neexistuje stará budova, která by neměly praskliny. Jsou tam již léta a nebyly rozhodně způsobeny výstavbou metra nebo parkoviště,“ řekl Burland v rozhovoru pro BBC.