Do vesmíru se podíval první legonaut

Toronto - Když Dánové zakládali firmu Lego, určitě netušili, že se jejich figurky jednou podívají do vesmíru. Ve 21. století je ale možné vše, pomysleli si dva náctiletí Kanaďané z Ontaria, kteří se rozhodli, že jménem své země vyšlou do kosmu prvního legonauta. Nedbali přitom na ironické poznámky blízkých, pracovali do úmoru o víkendech a jejich sen se splnil - figurku vyslali do 24kilometrové výšky a legonaut se navíc v pořádku vrátil na Zem. Chlapci celý let natočili, aby ukázali, jak je to snadné. Projekt je vyšel na necelých 8 tisíc korun.

Výstup zabíraly čtyři kamery koupené po internetu umístěné v polystyrénové krabici. „Kontakt jsme ztratili ve výšce šesti a půl kilometru, protože signál tak vysoko nedosáhne,“ prohlásil student Matthew Ho. Vše skončilo zhruba ve dvojnásobné výšce, než létají dopravní letadla, když balón praskl. „Udělali jsme kabinu vybavenou padákem a poslali ji s tří a půl metrovým balónem do stratosféry do výšky přes 24 kilometrů,“ poznamenal Ho.

Chlapci si splnili sen a nadchli i firmu Lego

Dva středoškoláci na projektu pracovali o sobotách a rozhodli se ho dokončit i přes ironické poznámky okolí. „Lidé se vždy přišli podívat, a když viděli, že doslova na koleni vyrábíme takovou věc, tak se ptali, co děláme. Říkali jsme, že chceme poslat kamery do vesmíru. Všichni jen: 'Jooo, jasně…',“ popisuje se zadostiučiněním jeden z chlapců.

Studenti vyslali do vesmítu figurku z lega (zdroj: ČT24)

Projekt oslovil i dánskou firmu Lego. Ta zaslala dvěma mladým Kanaďanům zdravici, ve které nápad oceňuje: „Vždy nás nadchne, k čemu všemu inspiruje naše stavebnice. Jsme okouzleni, že se náš výrobek může dostat skoro až do vesmíru.“

Legonaut byl plně vybaven

Amatérští konstruktéři se postarali i o bezpečný návratu pionýra legonautiky. Plavidlo vybavili GPS přijímačem a padákem. Jak píše britský Guardian, legonaut úspěšně přistál asi 122 kilometrů od místa startu.