Mrazivé počasí má na svědomí téměř 90 životů

Kyjev – Extrémní mrazy sužující východ Evropy usmrtily celkem 89 osob. Počet lidí, kteří přišli v posledních dnech na Ukrajině o život, stoupl již na 43. Většinu obětí tvoří bezdomovci. Podle ministerstva pro mimořádné situace umrzlo 28 lidí na ulicích, osm jich zemřelo v nemocnicích a sedm ve svých domovech. Jen za posledních 24 hodin zahynulo kvůli počasí 13 osob. Dalších více než 720 lidí bylo v posledních dnech hospitalizováno kvůli podchlazení nebo omrzlinám. Mráz trápí i další evropské země.

Mráz v některých regionech Ukrajiny klesl až na minus 30 stupňů Celsia. Na pomoc potřebným proto místní úřady otevřely více než 1 730 přístřešků, v nichž se bezdomovci mohou zahřát a najíst. V příštích dnech plánují otevřít dalších 120 podobných míst. Tuhé mrazy vedly také k uzavření tisíců škol a školek. Volno tak dostalo přes 400 000 žáků.

V Rumunsku klesá teplota až na minus 32 stupňů Celsia. Za posledních 24 hodin tu umrzlo dalších šest lidí, celkový počet obětí tak od čtvrtka dosáhl 14. Velmi nízkými teplotami trpí i Polsko, kde za uplynulou noc podle tamního ministerstva vnitra umrzlo sedm lidí. Také v Bulharsku teploty klesly k minus 30 stupňům, takže v Sofii podle deníku Trud zamrzly i bankomaty. Tuhé mrazy si v této balkánské zemi vyžádaly už osm obětí. Hned v 16 bulharských městech byly zaznamenány nejnižší teploty od počátku měření před 100 lety.
   
V Srbsku a v Bosně odřízla některé vesnice od okolního světa sněhová nadílka. Desítky lidí byly letecky evakuovány nebo jim vrtulníky dodávají potraviny a léky. Srbsko hlásí celkem pět obětí mrazů a dva nezvěstné. V Moskvě bylo i přes den naměřeno minus 22 stupňů. Odpůrci premiéra Vladimira Putina se obávají, že mráz by mohl ohrozit účast na protiputinovských demonstracích. Ruský Gazprom varoval, že by kvůli mrazům mohl být nucen snížit dodávky zemního plynu do Evropy. Také baltské státy nadále trpí rekordními mrazy. V estonském městě Korela byl čtvrtý den po sobě naměřen rekordní mráz - v noci na dnešek to bylo minus 29,4 stupně.

Mrazy v Rumunsku
Zdroj: ČTK/AP/Vadim Ghirda

Teploty klesají výrazně pod nulu i v dalších evropských zemích. Například v Bavorsku naměřili meteorologové v noci na dnešek minus 15,9 stupně a podobné teploty očekávají ve čtvrtek i v Berlíně. V rakouském Salcburku bylo ještě o stupeň méně. Kvůli počasí je od úterního odpoledne uzavřen hraniční přechod mezi Rakouskem a Slovenskem u obce Záhorská Ves.

Nezvyklé teploty pocítilo vedle středoevropských zemí například také Řecko. Na severu země bylo v noci na dnešek až minus 15 stupňů. V Aténách bylo těsně nad nulou, ale i tak dnes ráno ve městě sněžilo, což se stává jen výjimečně. V jižní Francii a na Korsice se ocitlo více než 40 tisíc domácností bez elektřiny kvůli silným přívalům sněhu, které poškodily rozvody vysokého napětí. V Itálii bylo kvůli sněhu a nezvyklému chladu zrušeno několik utkání nejvyšší fotbalové ligové soutěže.

Atény zasypal sníh
Zdroj: ČTK/AP/Thanassis Stavrakis