Britové se přiznali, že chtěli dát bombu na záchod na burze

Londýn – Čtyři Britové se dnes u soudu přiznali, že plánovali teroristické útoky na londýnskou burzu. Tady chtěli radikální islamisté Mohammed Chowdhury, Shah Rahman, Gurukanth Desai a Abdul Miah dát na toalety bombu. Před soudem stojí i dalších pět Britů ze stejné skupiny, ti se přiznali k méně závažným činům.

Skupinu radikálních islamistů zadržela policie loni v prosinci v Londýně, v Cardiffu ve Walesu a ve Stoke-on-Trent v centrální Anglii. Teroristé se inspirovali učením extremisty Anvara Avlakího.

Čtveřice mužů plánovala umístit na toalety na burze výbušninu, chystali se také rozeslat před Vánocemi 2010 v poště pět náloží různým cílům. V bytě jednoho z nich byl nalezen seznam cílů s adresami londýnského starosty Borise Johnsona, dvou rabínů, amerického velvyslanectví a burzy. 

Plánovali také útok podobný těm v Bombaji v roce 2008, kdy pákistánští teroristé zabili 166 lidí. Spiklenci se dali dohromady v rámci různých radikálních islamistických skupin. Scházeli se především v parcích, aby ztížili případné sledování. Britská policie je ale stejně odhalila, a to naštěstí ještě předtím, než stihli své plány proměnit v realitu.