V potopené lodi našli poklad za 3 miliardy dolarů

Boston - Zřejmě největší podvodní bohatství v dějinách objevili lovci pokladů z Bostonu. Vypátrali britskou válečnou loď potopenou za druhé světové války, která převážela 71 tun platiny. Její hodnota se odhaduje na tři miliardy amerických dolarů. A lovci jsou připraveni poklad dostat nad hladinu co nejdříve.

Po třech letech usilovné práce, čeká lovce pokladů tučná odměna. Greg Brooks se svou skupinou objevil na dně Atlantiku zřejmě největší podmořský poklad v dějinách. Lovci se vydali na určené místo a do hloubky 200 metrů spustili kameru na dálkové ovládání, aby se ujistili, že jejich naděje nevyjdou naprázdno. Po prvních záběrech věděli, že mají vyhráno. „Postupně jsme viděli písmena, která dala dohromady název Port Nicholson. V tu chvíli jsme začali skákat radostí,“ říká Brooks. 

Port Nicholson byla britská loď, která za druhé světové války vezla ze Sovětského svazu do Ameriky 71 tun platiny. Ke dnu šla po útoku německého torpéda, místo ztroskotání se tajilo. Gregův tým vrak objevil už před lety, tehdy ale neměl potřebnou techniku, aby poklad vylovil. Teď už čeká jen na přízeň počasí, zřejmě na přelom února a března. 

Celý tým věří, že pohádkové bohatství už má v hrsti. Adresátovi platiny škody dávno zaplatila pojistka. Vlastnictví nálezcům zřejmě oficiálně přiklepne soud. Dobrodruzi už plánují, za co svůj podíl utratí. Část půjde na charitu, ale ve hře prý zůstává i koupě soukromého ostrova v Karibiku.

Loď ukrývá miliardový poklad (zdroj: ČT24)