Taliban popírá: Bílý dům jsme k jednání nevyzvali

Kábul/Washington – Afghánské extremistické hnutí Taliban dnes popřelo, že by vyzvalo americkou diplomacii k jednání o situaci v Afghánistánu. Dementovalo tak informace, podle kterých talibanský vůdce mulla Muhammad Umar v loňském roce zaslal dopis americkému prezidentu Baracku Obamovi, v němž naznačil ochotu usednout k jednacímu stolu.

Autorství nepodepsaného dopisu se připisovalo mullovi Umarovi, o jeho pravosti byla ovšem přesvědčena jen část osazenstva Bílého domu, další naopak vyjadřovali skepsi vůči Umarově autorství. V listě měla být vyslovena žádost o propuštění talibanských zajatců z věznice v Guantánamu. Autor prý také naznačoval ochotu učinit kroky vytvoření vzájemné důvěry.

Dnešní prohlášení islamistických povstalců na internetu ale kategoricky odmítá, že by mulla dopis posílal. „Naděje, že se afghánský lid vzdá, je nerealistické přání a cíl, jehož Amerika v minulých letech nedokázala dosáhnout,“ uvádí se v dokumentu, který je možná dílem mluvčího Talibanu Zabiulláha Mudžáhida.

Mulla Umar je duchovní vůdce Talibanu. Byl de facto hlavou státu do podzimu 2001, kdy Američané jeho vládu svrhli, protože poskytovala útočiště šéfovi al-Káidy Usámovi bin Ládinovi. Toho loni zlikvidovalo v Pákistánu americké komando.

Americká vláda již zvažuje přesun pětice významných představitelů Talibanu z Guantánama do Kataru jako gesto dobré vůle. Opoziční republikáni ale Obamovu vládu za kontakty s Talibanem, který v Afghánistánu proti koaličním jednotkám v čele s USA bojuje, kritizují. Taliban také minulý týden uvedl, že v Kataru otevře svůj úřad, což bylo chápáno jako jeho vůle přistoupit na jednání.