Nevadští republikáni chtějí Romneyho

Carson City (Nevada) – Nejvíce hlasů v boji o republikánskou nominaci do amerických prezidentských voleb získal ve státě Nevada Mitt Romney. Zvítězil tak ve třetích z dosavadních pěti republikánských primárek. Romney měl podle amerických médií podporu téměř 48 procent hlasujících, zatímco bývalý předseda Sněmovny reprezentantů Newt Gingrich na druhém místě jen 23 procent. Texaský kongresman Ron Paul obdržel 19 a bývalý senátor Rick Santorum přes 10 procent hlasů odevzdaných nevadskými republikány.

Mitt Romney se ve vítězném projevu v Las Vegas postavil do role jasného favorita republikánských primárek i prezidentských voleb, které proběhnou na podzim. Stejně jako na Floridě se nevěnoval kritice svých republikánských soupeřů, nýbrž se zaměřil přímo na demokratického prezidenta Baracka Obamu. „Pane prezidente, Nevada už má dost vaší pomoci. A pane prezidente, vaší pomoci už mají dost i Spojené státy,“ řekl na Obamovu adresu vítězný republikán v narážce na ekonomickou krizi ve Spojených státech, která
zvlášť silně postihla Nevadu. Zdejší míra nezaměstnanosti 12,6 procenta patří mezi nejhorší v USA.

Newt Gingrich, který vyhrál primárky v Jižní Karolíně, v Nevadě skončil s velkým odstupem druhý, doufá, že jeho kampaň vydrží až do začátku března, kdy budou při tak zvaném superúterý primárky také v několika jižanských státech, kde doufá v příznivý výsledek. Dnes zopakoval, že hodlá bojovat o nominaci až do konce série republikánských primárek v červenci.

Primárky nyní směřují do Colorada, Minnesoty a Missouri, kde budou republikáni vybírat vhodného kandidáta na prezidenta v úterý, a na konci února budou pokračovat v Arizoně a Michiganu. Ve všech těchto státech je Romney favoritem. V sobotu začala také stranická shromáždění v Maine na východním pobřeží, která budou ale trvat celý týden.