Fidel Castro představil své paměti

Havana - Bývalý kubánský vůdce Fidel Castro vydal první část svých pamětí. Vzpomíná na dětství a mládí až do roku 1958, kdy vrcholila kubánská revoluce. Jeho paměti jsou výsledkem rozhovorů s novinářkou Katiuskou Blancovou. Fidelu Castrovi je 85 let. Před čtyřmi roky předal moc mladšímu bratru Raúlovi.

„Chci si užít tenhle moment, protože vzpomínky se vytrácejí,“ řekl usmívající se 85letý Castro hostům na šestihodinové prezentaci díla nazvaného Guerrillero del Tiempo (Bojovník času) ve Sjezdovém paláci v kubánské metropoli. 

„Jsem připraven udělat vše, co je v mých silách, abych předal to, na co si dobře vzpomínám…Předložil jsem myšlenky, které jsem měl, a všechny své pocity,“ řekl Fidel Castro, který měl oblečenou sportovní soupravu. Zvykl si ji nosit poté, co v roce 2006 prodělal závažné onemocnění zažívacího traktu a odložil svou tradiční olivovou uniformu.

Havana
Zdroj: Ilpo Musto/Isifa/Rex Features

Castro mimo jiné v rozhovorech s Blancovou prohlásil, že dává přednost „starým hodinkám, starým zrcadlům a starým botám, ale v politice dává přednost všemu, co je nové“.

Castro už na veřejnosti příliš často nevystupuje
   
Blancová je také autorkou první oficiální biografie Fidela Castra. Sám bývalý vůdce se v posledních pěti letech, kdy své místo v čele země postoupil svému bratru Raúlovi, věnuje především psaní statí pro tisk, v nichž reaguje zejména na události v zahraničí, v menší míře na záležitosti v kubánské politice. Na veřejnosti se objevuje poměrně zřídka.