Dozorci cvičili na vzpouru, pobili se mezi sebou

Varšava – Nácvik na potlačení vzpoury vězňů v Polsku se poněkud zvrhnul. Dozorci se vžili do svých rolí natolik, že strážci zmlátili své kolegy, kteří hráli vzbouřené vězně. K incidentu došlo ve věznici ve městě Chelm na východě Polska. Několik lidí bylo zraněno a skončilo v pracovní neschopnosti. Prokuratura v Chelmu vyšetřuje, zda šéf zásahové skupiny nepřekročil své pravomoci.

Role vzbouřenců při cvičení v Chelmu se ujala šestice dozorců ze zdejšího vězení. Jejich rebelii měla potlačit zvláštní zásahová skupina z Lublina. Byli to vybraní dozorci, kteří jsou nasazováni právě do podobných reálných situací. Jenže jak se ukázalo, dozorci neudrželi emoce na uzdě. 

Podle původního scénáře měl nejdříve do akce nastoupit vyjednávač. Ten se měl pokusit se vzbouřenci vyjednávat. Až poté, co by jeho jednání nepřinesla žádný výsledek, měla zakročit zásahová jednotka. Vězni ale zablokovali vchod na dvůr, dozorci se na něj dostali jen s obtížemi. „Máte se podřídit,“ křičeli na kolegy v roli odsouzenců. Pak se strhla mela.

Plně vyzbrojení dozorci s helmami na hlavě, s dlouhými obušky a skoro dvoumetrovými štíty v rukou se pustili do vězňů. Začali po nich stříkat slzný plyn, čímž je jen vybudili k dalšímu útoku. Vypukla rvačka a cvičení muselo být přerušeno. Několik jeho účastníků potřebovalo ošetřit, část z nich skončila v několikadenní pracovní neschopnosti. 

„Něco takového se v polském vězeňství ještě nestalo. Ukazuje to, jak špatné ovzduší panuje mezi dozorci,“ komentoval to bývalý šéf vězeňské služby v Chelmu Pawel Moczydlowski. Podle něj jsou polské věznice přeplněné, což klade na dozorce velké nároky.