Tymošenková má zřejmě vyhřezlou ploténku

Kyjev – Julija Tymošenková má prý vyhřezlou ploténku, píší ukrajinské noviny. Není ale zatím jasné, zda bude muset kvůli tomu podstoupit operaci. Tymošenková si dlouhodobě stěžuje na silné bolesti zad, péči lékařů z Ukrajiny ale odmítala. Vyšetřili ji proto experti z Německa a Kanady. Závěry lékařské prohlídky pak předali charkovské vězeňské správě.

Tymošenková včera podstoupila lékařskou prohlídku. Její zdravotní stav prověřoval tým německých a kanadských lékařů. Tymošenková si vyžádala prohlídku u nezávislých lékařů, protože ukrajinským doktorům nevěří a obávala se, že by zprávu o jejím zdravotním stavu zfalšovali. 

Zahraniční lékaři ji prohlédli, a když kontrolu dokončili, předali v zapečetěné obálce zprávu o jejím zdravotním stavu vězeňské správě. Ta ji pak odevzdala Tymošenkové, která měla jako jediná právo obálku otevřít. Tymošenková poté seznámila se svým stavem svou dceru Jevheniji a ukrajinské lékaře.    

Oficiálně ovšem výsledky lékařské prohlídky potvrzeny nejsou, list Ukrajinska pravda nicméně napsal, že vězněná expremiérka má vyhřezlou ploténku. Podle náměstkyně ukrajinské ministryně zdravotnictví ale v diagnóze není o vyhřezlé plotýnce zmínka.

Zahraniční lékařská komise nedostala od Tymošenkové souhlas ke zveřejnění stanovené diagnózy. Podle člena komise Jevhena Pedačenka ovšem nevyžaduje zdravotní stav Tymošenkové operativní zákrok. „Potvrdila se léčba, kterou navrhli ukrajinští specialisté. Operativní zákrok v této chvíli není nutný,“ řekl. Němečtí lékaři slíbili, že pošlou pro Tymošenkovou zvláštní rehabilitační program. „Pokud jde o rehabilitační prostředky, expremiérka už je dostala a používá je,“ řekla ministryně zdravotnictví Rajisa Moisejenková.

Ukrajinský neurochirurg Jevhen Pedačenko:

„Aktuálně nezvažujeme chirurgický zákrok. Němečtí specialisté, kteří jsou odborníci v těchto věcech, souhlasili, že v budoucnu poskytnou posudek, pokud bude potřeba.“

Obhájce Tymošenkové má ale jiný názor. „Pokud je mi známo, němečtí i kanadští lékaři zjistili, že Julija Tymošenková má vážné zdravotní problémy. Pokud vím, zahraniční lékaři hovoří o naprosto jiném způsobu léčby a nevylučují ani operativní zákrok,“ řekl dnes Vlasenko.

Tymošenková prý operaci nepotřebuje (zdroj: ČT24)

Vedení ukrajinského ministerstva zdravotnictví dnes také zpochybnilo odborné kvality některých zahraničních lékařů. Tři kanadské odborníky podle ministerstva nominovala do komise ukrajinská krajanská komunita v Kanadě. „Dostali se do ní dva rodinní lékaři a gynekolog,“ uvedl mluvčí ministerstva. Mnohem vyšší odbornou úroveň měli podle mluvčího experti z Německa a Ukrajiny.

Tymošenková si ve vězení odpykává sedmiletý trest, který jí soud uložil loni v říjnu za podpis údajně nevýhodné smlouvy o dodávkách ruského plynu v roce 2009. Ve vězení si přitom dlouhodobě stěžuje na urputné bolesti zad.