NATO převezme velení nad libyjskou operací

Tripolis - Severoatlantická aliance dosáhla kompromisu o převzetí kontroly nad akcemi v Libyi. Oznámil to turecký ministr zahraničí Ahmet Davutoglu s tím, že NATO převezme od USA v plném rozsahu velení operacím spojenců během jednoho nebo dvou dnů. Podle šéfa NATO Anderse Fogha Rasmussena, který s novináři hovořil po zasedání velvyslanců NATO, budou vedle sebe existovat jednak operace současné koalice, jejíž síly už několik dní v Libyi zasahují, s akcemi NATO. Francouzská letadla dnes také zneškodnila libyjský vojenský letoun, který narušil bezletovou zónu. Podle francouzského ministra zahraničí Alaina Juppého je zničení vojenských kapacit libyjského vůdce Muammara Kaddáfího otázkou několika dnů nebo týdnů, nikoliv měsíců.

Francouzská letadla zničila libyjský letoun, který narušil bezletovou zónu. Libyjské letadlo se dostalo do vzduchu vůbec poprvé od minulého týdne, kdy Rada bezpečnosti OSN nad Libyí zónu vyhlásila. Letadlo bylo zničeno krátce po přistání na základně v Misurátě; původní informace hovořily o tom, že bylo sestřeleno krátce po startu.

Mezinárodní koalice v noci pokračovala v náletech, jejichž terčem byla i vojenská základna v Tripolisu. Pokračovalo i bombardování Kaddáfího pozic ve městě Sabhá. Francouzské letouny také podnikly nálet zatím nejhlouběji v libyjském vnitrozemí. Cílem byla vojenská základna asi 250 kilometrů od pobřeží.

Pokračují i boje mezi povstalci a Kaddáfího jednotkami v Misurátě na západě země. Kaddáfího vojáci v noci napadli nemocnici, ostřelovali i rezidenční čtvrti a obsadili zdejší přístav. Ostřelovači ze střech ohrožují ulice a podle obyvatel města v posledních hodinách zabili 16 lidí. Večer povstalci hlásili, že zabili 30 vládních odstřelovačů a že Kaddáfího lodě už v přístavu nejsou. To by mohlo otevřít cestu pro dodávky potravin a léků do tohoto obléhaného města. Zprávy o bojích ale nelze nezávisle potvrdit. Velká část obyvatel Misuráty je navíc už čtvrtý den bez vody a elektřiny.

U Adžedábíje se fronta neposunula několik posledních dní. Z města, které je branou k východu ovládanému rebely, utíkají další a další civilisté. Mluví o dělostřelecké palbě vládních jednotek, hořících domech a dodávkách vody i elektřiny odříznutých na pokyn Kaddáfího.

Kaddáfí je proti náletům vojensky bezmocný - snaží se kontrovat propagandou

Libyjská oficiální média naopak z útoků na civilní cíle obvinila spojenecké síly; po setmění údajně dvakrát bombardovaly obytné čtvrti na východním předměstí Tripolisu a usmrtily „velký počet“ civilistů. Další následný útok byl prý veden proti záchranným týmům, které z trosek vyprošťovaly mrtvé. Představitelé mezinárodní koalice obvinění odmítli s tím, že letadla útočí na armádní základny, sklady, komunikační uzly a pozemní jednotky.

Dnes večer libyjská vláda uvedla, že leteckým útokům spojenců už padlo za oběť téměř 100 civilistů. „Pokud jde o civilní oběti, o kterých údajně informuje libyjská televize, mohu vás ujistit, že naše útoky si do této chvíle žádné nevyžádaly,“ prohlásil mluvčí francouzské armády Thierry Burkard.

Alain Juppé, francouzský ministr zahraničí:

„Kaddáfí má stále na zemi armádu, dělostřelectvo. Bombardování nemocnice ukazuje, jak barbarský je ten režim, a pro mezinárodní společenství je to nepřijatelné. Takže přistoupíme k náletům.“

Turecký parlament schválil účast na námořní blokádě

Británie vyzvala členské státy NATO, aby se rychle dohodly a převzaly od Američanů kontrolu nad operacemi nad Libyí. Shoda dosud narážela hlavně na odpor Turecka. Turecký parlament ale dnes schválil vládní rozhodnutí účastnit se námořní blokády Libye. Již dříve zaznělo, že Ankara pošle ponorku a pět lodí. K mezinárodnímu tlaku na Libyi se připojilo i Tunisko, které zmrazilo majetek Kaddáfímu a pěti členům jeho rodiny. Generální tajemník OSN Pan Ki-mun Kaddáfího režimu pohrozil dalšími opatřeními ze strany Rady bezpečnosti. Tripolis podle něj neplní požadavek klidu zbraní.

NATO převezme velení

Spojené státy se po válkách v Iráku a Afghánistánu chtějí co nejdřív zbavit odpovědnosti za další konflikt v muslimské zemi, Severoatlantická aliance proto převezme během několika dnů vojenské velení operace proti Kaddáfího režimu. Pro podobné rozhodnutí potřebuje NATO souhlas všech svých 28 členů; Turecko dosud požadovalo záruky především ohledně bezpečnosti libyjských civilistů. „Naše požadavky byly splněny a operace bude předána pod NATO,“ řekl šéf turecké diplomacie Davutoglu po telekonferenci s Paříží, Londýnem a Washingtonem.

Italské velení zajišťující námořní blokádu dnes sdělilo, že NATO ještě nezachytilo žádné podezřelé plavidlo. Zároveň ovšem upozornilo, že zatím nelze zabezpečit kontrolu celého libyjského pobřeží.

Národní rada libyjských povstalců jmenovala šedesátiletého exilového ekonoma Alího Tarhúního odborníkem přechodné vlády pro ekonomiku a finance. Tarhúní žije ve Spojených státech. V roce 1978 ho Kaddáfího režim odsoudil v nepřítomnosti za opoziční činnost k smrti.

Africká unie pozvala na pátek do Addis Abeby představitele Kaddáfího režimu a libyjských vzbouřenců, aby jednali o dodržování příměří. Obě strany již slíbily účast.

ICC: Kaddáfího režim bude obviněn ze zločinů proti lidskosti

Žalobce Mezinárodního trestního soudu (ICC) Luis Moreno-Ocampo dnes během návštěvy Káhiry sdělil, že vyšetřování útoků na libyjské demonstranty povede k obvinění Kaddáfího režimu ze zločinů proti lidskosti. Upřesnil, že jeho tým s pomocí policie řady zemí sbírá důkazy o tom, kdo se účastnil a nařídil násilí, především v šesti případech střelby bezpečnostních sil do civilistů v Tripolisu a v dalších libyjských městech.

  • Stíhačky Rafale na francouzské letadlové lodi Charles de Gaulle autor: Raphael Martinez, zdroj: ČTK/AP http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/25/2417/241684.jpg
  • Libyjský povstalec autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/25/2418/241733.jpg
  • Pohřeb údajných obětí spojeneckých náletů zorganizovaný libyjskou vládou autor: Albert Facelly, zdroj: ČTK/AP http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/25/2419/241836.jpg
  • Alain Juppé autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/25/2418/241730.jpg
  • Válečné lodě spojenců ve Středozemním moři autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/25/2418/241785.jpg
  • Libyjský povstalec autor: Anja Niedringhaus, zdroj: ČTK/AP http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/25/2418/241734.jpg
  • Libyjští povstalci autor: Anja Niedringhaus, zdroj: ČTK/AP http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/25/2419/241814.jpg