Murdoch plánuje vydávat nový bulvární nedělník

Londýn – Velká Británie se dočká nového bulvárního nedělníku The Sun on Sunday. Mediální magnát Rupert Mudroch, který chce uklidnit situaci v deníku The Sun, zřejmě nahradí list News of the World. Ten musel loni kvůli skandálům s odposlechy skončit. Policie v souvislosti s vyšetřováním této aféry již minulý týden zatkla pět jeho zaměstnanců. Mudroch sám už dříve veřejnost ujistil, že deník The Sun nezavře.

Murdoch v e-mailu určeném zaměstnancům listu uvedl, že nehodlá chránit reportéry, u kterých se prokáže porušování zákona. Dodal však, že pracovníci, kteří byli v souvislosti s vyšetřováním korupce suspendováni, dostanou příležitost k návratu na svá místa. Přislíbil rovněž, že pomůže listu The Sun, aby se zotavil z krize.

Zátah na konci ledna, kdy ve vazbě kvůli korupci skončila už desítka lidí, byl součástí vyšetřování údajného podplácení policie v rámci skandálu s odposlechy.

V roce 2007 vyšlo najevo, že reportér News of the World Clive Goodman inicioval odposlouchávání hlasových schránek členů královské rodiny. Goodman byl následně odsouzen a vedení Murdochovy společnosti News International zdůrazňovalo, že se jednalo pouze o konání jedince.  

Aféra s odposlechy pak vyvrcholila loni v červenci. Tehdy vyšlo najevo, že list News of the World nechal odposlouchávat hlasovou schránku mobilu unesené a později zavražděné dívky Milly Dowlerové. Pobouření veřejnosti, které aféra vyvolala, otřáslo britskou politickou a mediální scénou a následně vedlo k uzavření News of the World.