Rakušana čeká rekordní skok z vesmíru, překoná rychlost zvuku?

Vídeň – Rakouský skydiver Felix Baumgartner plánuje skok s padákem z největší výšky v historii, z 36,5 kilometru. Chce tak překonat rekord, který zůstává nedotčen už přes padesát let. Pokusit by se o to měl letos v srpnu nad Novým Mexikem. Během pádu Rakušan zřejmě překoná rychlost zvuku. Co pak nastane, nikdo neví.

Baumgartner skákal z nejvyšších budov a mostů na světě, z Kristovy sochy v Riu de Janeiru nebo s tryskovým křídlem přeletěl kanál La Manche. Teď se 42letý extrémní sportovec, pilot vrtulníku a parašutista chystá na další. Seskočí ze samé hrany vesmíru. „Pokud to půjde, budu první člověk, který při volném pádu překoná rychlost zvuku,“ řekl Rakušan. 

Baumgartner vystoupá během tří hodin v přetlakové kapsli nesené heliovým balónem až do výšky 36 a půl kilometru, což je o 5 a půl kilometru výš než stávající rekord držený pilotem amerického letectva Joem Kittingerem z roku 1960. Kittinger tehdy letěl volným pádem 4 minuty a 36 vteřin, v 5 500 metrech vytáhl padák. Baumgartner plánuje volný pád na 5 a půl minuty.

Skok padákem ze 36,5 kilometru (zdroj: ČT24)

Skydivera čekají extrémní podmínky

Nikdo ovšem přesně neví, co se stane, jestli opravdu překová rychlost zvuku. Ochránit ho má speciálně vyvinutý tlakový skafandr s přívodem kyslíku a dvěma padáky. Čelit bude teplotě minus 70 stupňů a obrovskému tření. „Tlakový oblek mě bude chránit a dodávat mi kyslík. Izoluje mě od chladu venku. Problém je taky tzv. Armstrongův limit ve 20 kilometrech. Nad ním je atmosférický tlak tak nízký, že se voda vaří už při teplotě lidského těla,“ konstatoval Baumgartner.

Skydiver Felix Baumgartner
Zdroj: ČT24

Kittinger tehdy při svém rekordním seskoku kvůli nedokonale těsnící rukavici na čas ztratil cit v ruce. Přesto dokázal přistát. Baumgartner teď vlastnosti svého skafandru zkouší v komoře v Texasu, kde postupně snižují teplotu i tlak. Oblek ho sice bude chránit, přináší ale problém, jež představuje omezená hybnost. Baumgartner si v něm proto zkouší pohyb ve větrném tunelu nebo při bungee jumpingu. 

Ve 36 kilometrech se bude muset vypořádat i s další záludností, a to jiným složením vzduchu. „Problém je, že v té výšce je vzduch velmi řídký. Ze začátku tak nebudu moci využít své zkušenosti ze skydivingu. Bude to, jako bych plaval ve vodě, ale vlastně v ní nebyl,“ podotkl Rakušan.

Joe Kittinger
Zdroj: ČT24

Na projektu se podílí i současný držitel rekordu

Přípravy, vývoj, zařízení a testy už zabraly pět let. Během té doby dal Baumgartner dohromady tým odborníků. Přemluvil dokonce i Kittingera, který dřív spolupráci na podobných projektech odmítal. Přesvědčil ho vědecký podtext – sběr informací pro pobyt člověka ve stratosféře. 

Joe Kittinger, dosavadní držitel rekordu:

„Nikdy mě to nezaujalo, protože jsem se nechtěl podílet na něčí smrti, nechtěl jsem pracovat na programu, který neměl vědecké opodstatnění, takže jsem se držel zpátky. Až doteď. Projekt Stratos má smysl.“

Předchozího rekordmana má i s jeho zkušenostmi a znalostmi na své straně, skákat ale bude sám. Pokud bude mít štěstí, zlomí Baumgartner hned čtyři rekordy - za seskok z největší výšky, nejdelší seskok, nejvyšší dosaženou rychlost a největší výšku dosaženou v balónu. „Strach mám, budu ve velmi nepřátelském prostředí. Nezáleží na tom, jak moc jsem se připravoval. Nikdy nevíte, jaké to bude, dokud to neuděláte. Moje odvaha je ale větší než strach,“ prohlásil skydiver.

Teď Baumgartnera čekají testovací skoky – zatím „jen“ z 18 a pak 27 kilometrů. Z rekordních 36,5 by měl na Zemi shlédnout v srpnu.