Putin nastínil „asymetrickou“ odpověď na protiraketový štít

Moskva – Ruský premiér Vladimir Putin dnes poodhalil obrysy „asymetrické“ odpovědi, kterou chce Moskva reagovat na americký protiraketový štít v Evropě. Součástí této odpovědi bude posílení prostředků protivzdušné obrany a zejména již existujícího protiraketového systému v okolí Moskvy. Rusko chce také vylepšit základny svých strategických jaderných sil, vybudovat nové radarové stanice a vyvinout nové obranné systémy. Putin rovněž oznámil, že v oblasti modernizace jaderného potenciálu Rusko „amerického partnera“ už předstihlo.

Některé nové strategické rakety nové generace už ruská armáda ve výzbroji má, jde podle Putina hlavně o střely Topol-M a Jars. „Tady jsme trochu předstihli naše americké partnery, kteří mají modernizaci svého jaderného potenciálu teprve před sebou,“ řekl k tomu Putin. 

Vybudovat svůj vlastní protiraketový deštník Rusko nechce, protože se obává vysokých nákladů a nejistého výsledku. Velení ruské armády už loni dostalo z Kremlu pokyn vypracovat „asymetrickou“ odpověď, která by potenciál ruských strategických sil posílila. 

Spojené státy a jejich spojenci v NATO mají v příštích letech na evropském kontinentu vybudovat systém radarů a protiraketových základen, který má chránit kontinent před útokem íránských raket. Protože debaty o zapojení Ruska do obranného štítu zatím dohodu nepřinesly, chce Moskva zareagovat na protiraketový systém vojensky. Obává se totiž, že USA by posílením své obrany mohly oslabit potenciál ruského jaderného odstrašení.