V Moskvě lidi vytvořili řetěz na protest proti Putinovi

Moskva - Tisíce Moskvanů se dnes vzaly za ruce a vytvořily na Sadovém okruhu okolo centra ruské metropole lidský řetěz. Dlouhý byl asi šestnáct kilometrů. Chtěly tak vyjádřit nesouhlas s chystaným návratem Vladimira Putina do Kremlu. Akce nazvaná „velký bílý kruh“ současně požadovala, aby nadcházející prezidentské volby byly poctivé.

Účastníci, kterých bylo asi 11 tisíc, se pro tuto příležitost, podobně jako na opozičních demonstracích, ozdobili bílými stužkami, symbolizujícími konec „politické zimy“ v Putinově éře. Obešli se však bez transparentů a hesel. Agentura Interfax označila náladu za přátelskou a klidnou. „Takové úsměvy si za peníze nekoupíš,“ prohlásil jeden z účastníků v narážce na Putinova obvinění, že prý protivládní demonstranty platí Západ. Auta projíždějící po okruhu a ozdobená rovněž stuhami troubila klaksony na pozdrav demonstrantům. Příště prý na řadě bude moskevská okružní dálnice MKAD, aby režim vyslyšel požadavky na liberalizaci poměrů. 

K akci se vytvořila i protiváha těch, co Putina podporují

Protiváhu k happeningu měly představovat Putinovy portréty, které se objevily na přilehlých budovách. Několik set prokremelských mládežníků také pochodovalo po jednom z bulvárů se skandováním „My jsme pro Putina“ a rovněž rozdávali srdíčka s nápisem „Putin má rád všechny“ a stuhy v barvách ruské trikolóry. 

Organizátoři dnešního protestu předem varovali před „provokatéry“, kteří by se mohli pokusit přerušit provoz na křižovatkách a poskytnout tak záminku k zásahu speciálním policejním jednotkám, zmobilizovaným pro tuto příležitost. Policejní hlídky stály na každých sto metrech okruhu, dohlížely však hlavně na to, aby nikdo nevstupoval do vozovky. Podle ministerstva vnitra však k narušení veřejného pořádku nedošlo, a tak se strážci zákona zdrželi zásahu. 

Nového prezidenta budou Rusové volit 4. března. Stávající premiér Putin sice od prosincových parlamentních voleb čelí bezprecedentní vlně protestů, ale všeobecně se předpokládá, že po březnových prezidentských volbách se opět vrátí do nejvyšší funkce, kterou zastával již v letech 2000 až 2008.

V Petrohradu tak silné demonstrace nejsou

Petrohrad sice platí za druhé největší ohnisko odporu, jenže zatímco v Moskvě chodí na demonstrace desetitisíce lidí, tady jde nanejvýš o několik tisíc. Jednota, kterou se zatím dařilo držet opozici na jejích velkých akcích v Moskvě, dostává v Petrohradu povážlivé trhliny. Situaci nezachránilo ani vyslání posil z Moskvy. Do Petrohradu přijel agitovat populární lídr vněsystémové opozice a známý bojovník proti korupci Alexej Navalnyj spolu s bývalým šachovým šampionem Garim Kasparovem a levicovým předákem Sergejem Udalcovem. Jednota je přitom to, co protiputinovské síly momentálně potřebují ze všeho nejvíc.

Reportáž Pavla Vondry (zdroj: ČT24)