Teroristi chtěli během voleb zabít Putina

Moskva – Ruské a ukrajinské tajné služby zmařily chystaný atentát na premiéra Vladimira Putina. Uvedla to ruská televizní stanice První kanál. Zprávu bez dalšího komentáře potvrdil i premiérův tiskový tajemník Dmitrij Peskov. Údajné útočníky zadrželi začátkem února v Oděse. Ti se přiznali, že Putina chtěli zavraždit z rozkazu hledaného teroristy Doku Umarova, a to těsně po prezidentských volbách 4. března. Mluvčí ruského premiéra Dmitrij Peskov ale označil informace šířící se v ruských médiích za „rouhačské“. Dnešní zpráva o přípravě atentátu na Putina je prý poslední salvou jeho volebního štábu před nedělními prezidentskými volbami.

Ruské a ukrajinské tajné služby prý zabránily chystanému atentátu muslimských teroristů na premiéra a favorita ruských prezidentských voleb Vladimira Putina. „Zprávu potvrzuji, ale zatím nekomentuji,“ řekl Putinův mluvčí Dmitrij Peskov. Zmaření atentátu posléze potvrdila i ukrajinská tajná služba SBU. Vyšetřování plánovaného útoku pokračuje. 

Šéf ruských komunistů Gennadij Zjuganov, který v prezidentských volbách kandiduje proti Putinovi, označil zprávu o chystaném atentátu za „trik, který zle zapáchá“. Šéf nacionalistů Vladimir Žirinovskij, další adept na post šéfa Kremlu, považuje informaci za kachnu, která má „vyvolat soucit málo vzdělaných občanů“. Další z Putinových protikandidátů Sergej Mironov považuje za podezřelé, že zpráva byla publikována jen několik dnů před hlasováním, přestože údajní pachatelé byli zatčeni už počátkem února.

Nikolaj Petrov, analytik moskevského centra Carnegie:

„To, že proti Putinovi spřádají plány nepřátelské síly, má posílit jeho důležitost, rozhodnost a výkonnost jakožto ruského vůdce.“

Vladimir Putin
Zdroj: ČT24

Podle ruských médií měli atentát spáchat teroristé s ruským a kazašským občanstvím. Policie je ale na začátku února zatkla v Oděse. Ukrajinské tajné služby útočníky dopadly poté, co při výbuchu nálože v pronajatém bytě zemřel jeden z hledaných teroristů. Zbytek ze skupiny atentátníků pak pozatýkaly a začalo vyšetřování.

Jedním z teroristů je Ilja Pjanzin, ten potvrdil, že spolu s Ruslanem Madajevem, který zemřel při manipulaci s výbušninou, pracovali pro Umarova. „Řekli nám, že ze začátku se v Oděse naučíme vyrábět bomby a pak, už v Moskvě, budeme podnikat diverze na ekonomických objektech a ještě později provedeme atentát na Putina,“ tvrdí Pjanzin. Ruského premiéra měli zabít protitankovými minami. 

Pjazin prozradil i třetího komplice Adama Osmajeva, ten byl dopaden později. Osmajev, který dlouho žil v Londýně, fungoval jako spojka. Atentátníky měl také vycvičit a přepravit do Moskvy. Celý plán se prý našel v jeho počítači a prozradil i skrýš trhavin a roznětek v Moskvě.

V počítači vyšetřovatelé našli třeba i videozáběry úřední kolony vozidel, konkrétně právě premiéra Putina. „Snažili se vysledovat, jak chráněná osoba nastupuje do auta, jakou má eskortu. Z různých úhlů, na různých ulicích,“ říká vyšetřovatel.

Už před čtyřmi lety během voleb tajné služby rovněž odvrátily atentát na Putina. U Kremlu tehdy zatkly odstřelovače s puškou. Později se však ukázalo, že cílem prý mělo být vyřizování účtů mezi gangy, a ne Putin. Ještě dříve prý ukrajinské tajné služby odhalily jiný plán na likvidaci ruského prezidenta během neformálního summitu Společenství nezávislých států v Jaltě v srpnu 2000.