Nové důkazy o atentátu nad Lockerbie zpochybňují klíčového svědka

Tripolis – Televizní stanice Al-Džazíra otevírá případ atentátu na americké letadlo nad skotským Lockerbie z roku 1988. V dokumentu, který odvysílá dnes večer, zpochybňuje usvědčení jediného podezřelého. Tvrdí, že dosud tajné právní dokumenty a nové forenzní důkazy by vedly k revizi případu. Usvědčený Abdal Basat Al Midžrahí byl propuštěn kvůli pokročilé rakovině. V dokumentu taky promluví. Při atentátu zemřelo 270 lidí.

Podle televize Al-Džazíra mají skotští vyšetřovatelé nové důkazy o teroristickém útoku nad městečkem Lockerbie. Ty údajně vedou ke zpochybnění rozsudku nad Libyjcem Abdalem Basatem Muhammadem Midžrahím. 

Pochybnosti se točí hlavně kolem klíčového svědka, majitele obchodu na Maltě, který proti Midžrahímu svědčil. Identifikoval ho jako muže, který si u něj koupil oblečení. Jeho zbytky se pak našly v troskách, útočník jím omotal bombu. Midžrahí přitom tvrdil, že v maltském obchodě nikdy nebyl. 

Skotská policie údajně věděla také o tom, že maltský obchodník měl zájem o finanční odměnu, od americké vlády dostal tehdy dva miliony dolarů. Maltský obchodník přitom několik týdnů předtím, než na Midžrahího ukázal jako na podezřelého v řadě dalších lidí, viděl jeho fotku v časopise, který jej popisoval jako možného podezřelého. 

Dokument také prý popisuje výsledky nových vědeckých testů, které údajně popírají část forenzních důkazů spojujících bombový útok s Libyí. 

Na palubě letounu společnosti PanAm vybuchla nad Skotskem v roce 1988 bomba, při neštěstí zemřelo 270 lidí. Před 11 lety byl za tento čin Libyjec ve Skotsku odsouzen, v roce 2009 ho ale Skotové z vězení propustili kvůli rakovině. Midžrahí pak odcestoval do Libye.