Státní zástupce: Demjanjuk vodil Židy do plynových komor

Mnichov – Německý státní zástupce dnes v závěrečné řeči v procesu s někdejším nacistickým dozorcem Johnem Demjanjukem prohlásil, že existují nesporné důkazy o tom, že obžalovaný sloužil ve vyhlazovacím táboře Sobibor v okupovaném Polsku. Demjanjuk stojí před soudem kvůli podezření, že se jako dozorce v Sobiboru podílel na smrti 28 tisíc Židů. Demjanjuk obvinění odmítá.

Ukrajinský rodák John Demjanjuk prokazatelně sloužil od března do září roku 1943 v Sobiboru, řekl dnes u soudu v závěrečné řeči státní zástupce Hans-Joachim Lutz. Jako důkaz přitom zmínil šest listin, které byly soudu předloženy. Mezi nimi byl i Demjanjukův průkaz ze Sobiboru.   

Lutz dnes v závěrečné řeči řekl, že Demjanjuk věděl o tom, že v táboře umírají Židé. „Dobrovolně se podílel na zavraždění 27 900 Židů,“ prohlásil státní zástupce. „Ozbrojen provázel oběti vystupující z vagonů, zatímco se svlékaly, a vodil je do plynových komor… Nepokoušel se tábor opustit, i když mohl,“ dodal. 

Demjanjuk obvinění popírá a tvrdí, že v Sobiboru nikdy nebyl. Naopak se pokládá za oběť nacismu, protože prý byl jako voják sovětské Rudé armády v zajetí sám pouhým vězněm. Dnešního líčení se devadesátiletý Demjanjuk účastnil kvůli zdravotnímu stavu na lůžku, s baseballovou čepicí na hlavě a se slunečními brýlemi. 

Proces s mužem, jenž po válce žil převážně ve Spojených státech, byl zahájen v listopadu 2009 poté, co jej USA vydaly do Německa.

Průkaz Ukrajince obviněného z nacistických válečných zločinů Johna Demjanjuka
Zdroj: ČT24