Zastrašování na Bělorusko neplatí

Minsk – Mluvčí běloruské diplomacie Andrej Savinych dnes prohlásil, že politika zastrašování na Bělorusko neplatí a že kroky unie jsou cestou do slepé uličky. Evropská unie se včera rozhodla odvolat na konzultace svoje velvyslance v Bělorusku. Zareagovala tak na rozhodnutí Minsku, který vyzval polského velvyslance a vedoucího stálé mise EU, aby Bělorusko opustili.

Bělorusko dnes obvinilo Evropskou unii ze stupňování napětí ve vztazích s Minskem. Politika Evropské unie vůči Bělorusku je odsouzena k nezdaru, prohlásil mluvčí běloruské diplomacie Andrej Savinych. „Je to cesta do slepé uličky. Brusel a další evropské metropole nesmějí zapomenout, že politika zastrašování vůči Bělorusku nefunguje,“ řekl. 

„Pokud během konzultací ve svých hlavních městech velvyslanci pochopí postoj Běloruska, který považuje současnou politiku Evropské unie vůči Bělorusku za odsouzenou ke krachu, bude to pozitivní věc,“ uvedl také Savinych.   

V pondělí unie zpřísnila sankce vůči běloruskému režimu, Minsk poté vyzval polského velvyslance a vedoucího stálé mise EU, aby opustili Bělorusko. Měli přitom v Bruselu a Varšavě tlumočit stanovisko, že Bělorusko považuje sankce za nepřijatelné. Včera potom unie rozhodla o odvolání velvyslanců z Minsku.

Do Varšavy se už vrátil polský velvyslanec v Bělorusku. Jeho vypovězení premiér Donald Tusk označil za nebývale drastický a nervózní krok Alexandra Lukašenka. Vztahy jsou dlouhodobě velmi špatné, ale nikdy nebylo tak zle. Polsko nemíní ustupovat, naopak podporuje další zavedení sankcí. „ V otázce nutných sankcí ze samozřejmých důvodů neměníme stanovisko,“ potvrdil Tusk.