Moskva a Peking přejímají iniciativu v syrské krizi

Damašek - Moskva a Peking se chtějí ujmout diplomatické iniciativy v řešení stávající krize v Sýrii. Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov se chce v sobotu sejít se svými arabskými protějšky, dalšího svého zmocněnce do Damašku pošle také Čína. Její někdejší velvyslanec v Damašku Li Chua-sin by měl v syrské metropoli jednat o návrzích Pekingu v úterý a ve středu. Čína je stále proti zahraniční intervenci, ale chce, aby OSN koordinovala humanitární pomoc. Syrská armáda se dnes na jihu země střetla s oddíly zběhů, vojska věrná prezidentovi Bašáru Asadovi nasadila podle očitých svědků do bojů tanky.

Šéf německé diplomacie Guido Westerwelle vyjádřil v souvislosti s moskevským angažmá na řešení krizové situace naději, že Rusko svůj jednoznačně prorežimní postoj po vítězství Vladimira Putina v prezidentských volbách přehodnotí. V sobotu má taktéž jednat v Damašku zvláštní vyslanec OSN pro Sýrii Kofi Annan. Od středy do pátku bude v Sýrii také ředitelka humanitárních operací OSN Valerie Amosová, které předtím syrské úřady cestu do země znemožnily.

V některých zemích se začíná hovořit o vojenské pomoci syrské opozici. Poskytnout ji chtějí některé státy z oblasti Perského zálivu, hlavně Saúdská Arábie a Katar. Podle izraelských zdrojů už v únoru v Sýrii operovali vojáci z některých zemí. Palestinské zdroje v Bejrútu informovaly o zadržení 13 francouzských vojáků v Homsu. Není ale jasné, odkdy tam byli a zda patřili k širší skupině. Mluvčí francouzského ministerstva zahraničí přítomnost francouzských vojáků v Sýrii popřel. Po útocích, při nichž v Homsu v únoru zahynul jeden francouzský fotograf a francouzská novinářka utrpěla zranění, Paříž oznámila, že uzavře své velvyslanectví v Damašku.

McCain: Máme morální povinnost donutit Asada k odstoupení

Přímo k leteckým útokům proti jednotkám věrným syrskému prezidentovi Bašáru Asadovi dnes vyzval americký senátor John McCain. Je přesvědčen, že USA mají „morální a strategickou povinnost donutit Asada a jeho stoupence k odstoupení“.

Vzdušná operace má podle někdejšího Obamova protikandidáta umožnit, aby na syrském území vznikly bezpečné enklávy pro dodávky základních potřeb strádajícímu obyvatelstvu a také zbraní odpůrcům režimu. „Hlavním cílem vzdušných útoků by mělo být zavedení bezpečných útočišť v Sýrii, zejména na jejím severu, kde by opoziční síly mohly organizovat a plánovat svoje politické a vojenské aktivity proti Asadovi,“ citovala agentura Reuters z McCainova proslovu před jeho dnešním vystoupením v americkém Senátu.

Podle odhadu OSN si protirežimní protesty v Sýrii za 11 měsíců trvání vyžádaly přes 7 600 mrtvých. Násilí vyvolalo také uprchlickou vlnu - tisíce lidí prchají do sousedních zemí, zejména do Turecka a například v posledních dvou dnech i 2 000 osob překročilo hranice s Libanonem.

Boje u Dará, konvoj před branami Bábá Amr

V noci na dnešek byly hlášeny prudké boje z jihosyrského města Dará na hranicích s Jordánskem. Zde loni začala lidová vzpoura proti autoritativnímu režimu v Damašku Bašára Asada, dnes se zde střetly jednotky syrské armády s armádními zběhy; ti podle opozičních zdrojů v posledních dnech zesílili své akce na jihu, severu a východě Sýrie ve snaze uvolnit sevření bojujícího města Homsu.

Právě do homské čtvrti Bábá Amr, kterou armáda dobyla 1. března, se již několik dní marně snaží dostat humanitární konvoj. Mezinárodní výbor Červeného kříže (MVČK) proto začal rozdávat potraviny a pokrývky aspoň uprchlíkům z této čtvrti.