Bez žen to prostě není ono, zjistil Bild - a odstranil tu z titulky

Berlín – Práce je bez žen mnohem náročnější, zmatenější a méně kreativní. K tomuto závěru dospěl nejčtenější německý deník Bild, který se na včerejší Mezinárodní den žen pustil do netradičního experimentu: šéfredaktor dal všem ženám volno a list si musel vystačit s čistě mužským kolektivem. List se navíc rozhodl, že ode dneška ruší tradici otiskování své „dívky dne“ na titulní straně. Tu přitom zavedl už v roce 1984.

„Žít bez žen? Nemyslitelné. Pracovat bez žen? To musí jít, mysleli jsme si. Pravda je, že to bylo peklo. Zpočátku. Pak se z toho stal zlý sen,“ shrnul deník své zkušenosti. Na redakční snídani sice zcela chybělo ovoce a celozrnný chléb, ale zato byl dostatek salámu, slaniny a jitrnic. Na dopolední poradě už ale byl pro pány problém udělat si kafe a ještě horší to bylo při vlastní práci. U výběru témat, fotografií i formulací titulků prý chyběla ženská tvořivost.

Během polední porady šéfredaktor Kai Diekmann všechny šokoval tím, že vydání má být pojato jako „milostné vyznání našim ženám“ a Bild se má ukázat jako tiskovina, která ženám rozumí. Deník tak například odsuzuje jako „trapný“ svůj palcový titulek z první strany vydání z 13. května roku 1970, jenž hlásal, že Ženy toho mají v hlavě míň než muži.

Bild končí s dívkou z titulní strany
Zdroj: ČT24

Jako další vstřícné gesto vůči ženám se mužská část redakce Bildu usnesla, že počínaje dneškem zruší otiskování dívky dne na první straně. „Je to možná malý krok pro ženy, ale velký krok pro Bild a všechny muže v Německu: Bild vytlačil nahotinku z titulní strany!“ oznamuje dnes list. Poslední z více než 5 000 dívek z titulní strany se tak stala polská modelka Eva. Její následovnice už budou podněcovat představivost čtenářů uvnitř listu.

„Experiment nám předvedl, JAK MOC ženy potřebujeme. Bez PANÍ Merkelové by Evropa dávno zbankrotovala a Bild by byl bez žen k neučtení. Jenom snídaně, ta by se bez žen obešla docela dobře,“ konstatovala mužská část redakce.